Mangepost med retningsskifte

O-teknisk træning
32. Udvidet kompasbrug
32.A Finkompas
16-18 år

O-teknisk træning
40. Avanceret strækplanlægning
40.A Korte stræk
19-21 år

Formål

At træne løberne i at anvende finkompas til postindløb, til postudløb, på korte stræk, til næste holdepunkt og i områder, hvor der ikke er tydelige terrængenstande at orientere efter.

Design og afvikling

Der laves en bane med korte stræk og mange poster, idet strækkene laves, så der er markante retningsskift ved de fleste af posterne. Gør primært brug af følgende terræntyper: Flade og diffuse områder (baneeksemplet post 1-4 og 7-11), tæt bevoksning med begrænset sigt (baneeksemplet post 4-7 og 16-18) og i områder med mange hindringer i skovbunden (for eksempel buske, væltede træer m.m.) og meget detaljerede områder, men lav også nogle enkelte stræk, hvor løberne ikke skal bruge finkompas.

Lav gerne banen, så der er opfang bag posterne, så løberne ved, hvornår der er løbet i unøjagtig retning og for langt, Manipulerer gerne med kortet ved at fjerne stier og andre ledelinjer for at tvinge løberne til at bruge finkompas.

Under afviklingen skal løberne fokusere på at anvende finkompas så meget som muligt, og hvis posten ikke rammes, så søge tilbage til sidste fundne post og forsøg igen.

Teknik og fokuspunkter

Løberne har tidligere lært at bruge kompas til at retvende kortet og tage en kompasretning. Løberne skal nu lære at anvende finkompas, hvilket vil sige at bruge kompasset til at give en meget nøjagtig retning. Dette gøres ved at være meget omhyggelig med at få tommelfingerkompasset til at flugte med retningen på kortet, og sætte farten så meget ned, at løberne er sikre på, at kompasnålen er faldet i ro det rigtige sted. Endvidere ved at kompasretningen tjekkes hyppigt, og der udvælges flere fikspunkter – ofte dobbelt så mange gange som ved grovkompas.

Øvelsen evalueres primært gennem den feedback løberne får ved enten at ramme eller ikke ramme posterne.    

Variationer

Øvelsen er en variant af flere forskellige øvelser med det fællestræk, at banerne er med korte stræk og derfor mange poster. Mangepost-baner er derfor velegnede til at øve alle færdigheder vedr. postindløb og -udløb, finkompas, visualisering af terræn- og kortmodel med mere. Mangepost-baner er endvidere velegnede til træning i små, men detaljerige skovområder. Se også Mangepost med/uden poster og Mangepost på skrænter.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 203 + s. 221

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s