Mangepostbane med/uden poster

O-teknisk træning
20. Udvidet postindløb
20.C Postindløbsteknik
15-17 år

Formål

At løberne træner at få postindløbsteknikkens 7 dele til at fungere sammen i praksis, herunder at identificere de postplaceringer, som stiller ekstra krav til nøjagtighed i postindløbet.

Design og afvikling

Der laves en bane med korte stræk og mange poster, idet område og postplaceringer vælges, så de skiftevis udfordrer de tre hoveddele i postindløbsteknikken: 1) Indløbspunktet, 2) Visualisering, postnummer og -definition, tæt kortkontakt og temposkift samt 3) Retning og løft blikket. I eksemplet i Fløjstrup er der en overvægt af postplaceringer, hvor løberne specielt udfordres med en nøjagtig retning og at løfte blikket, men der er også flere postplaceringer, som udfordrer løberne med hensyn til valg af indløbspunkt hhv. de øvrige dele af postindløbsteknikken – for eksempel post 14 og 15, som udfordrer tæt kortkontakt. Der sættes kun postskærme ud ved nogle af postplaceringer, hvilket tvinger løberne til at være omhyggelige med deres postindløb.

Under afviklingen skal løberne fokusere på konsekvent at anvende postindløbsteknikken, idet de vurderer, hvilke dele af postindløbsteknikken, som er nødvendige at anvende ved de enkelte poster. 

Teknik og fokuspunkter

Løberne har tidligere lært postindløbsteknikkens syv dele: 1) Indløbspunkt, 2) Visualisering, 3) Postnummer og -definition, 4) Retning, 5) Tæt kortkontakt, 6) Løft blikket og 7) Temposkift. Løberne har endvidere lært at anvende de forskellige dele af postindløbsteknikken opdelt i tre hoveddele: 1) Indløbspunktet, 2) Visualisering, postnummer og -definition, tæt kortkontakt og temposkift samt 3) Retning og løft blikket. De skal nu lære at udvælge, hvilke dele af postindløbsteknikken, som er nødvendige at anvende ved en given post. Evaluering af øvelsen tager udgangspunkt i løberens gennemgang, af hvilke dele af postindløbsteknikken, der er anvendt ved udvalgte poster.

Variationer

Mangepost med/uden poster er en variant af flere forskellige øvelser med det fællestræk, at banerne er med korte stræk og derfor mange poster. Mangepost baner er derfor velegnet til at øve alle færdigheder vedr. postindløb og -udløb, finkompas, visualisering af terræn- og kortmodel med mere. Mangepost-baner er endvidere velegnet til træning i små, men detaljerige skovområder. Mangepost med retningsskifte og Mangepost på skrænter er separat beskrevne.

Øvelsen kan – for at få større fokus på postindløbsteknikkens anden hoveddel – varieres med udsætning af snydeposter, det vil sige poster, der står meget tæt på den rigtige post, hvorved løberen tvinges til at have stor fokus på postdefinition og tæt kortkontakt.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 183-184.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

1 kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s