Mangepost på skrænter

O-teknisk træning
31. Skræntorientering
31.B Postindløb, plateauer og terrasser på skrænter
17-19 år

Formål

At træne løberne i posttagning på skrænter, både med postindløb oppefra, nedefra, på skrå og fra samme højde. Øvelsen træner også løberne i at identificere og bruge plateauer og terrasser som indløbspunkter, samt at holde højde hhv. løbe på skrå ad skrænter.

Design og afvikling

Der laves en bane med mange korte stræk, og hvor posterne er placeret på et større skræntområde. Placer posterne i varierende højde på skrænten, så løberne øves i postindløb oppefra, nedefra, på skrå og fra samme højde. Lav endvidere nogle stræk, hvor plateauer og terrasser kan anvendes som postindløb. 

Teknik og fokuspunkter

På skrænter er der få tydelige terrængenstande, der kan anvendes som indløbspunkter. Endvidere er postindløb på skrænter krævende når det går nedad, idet farten gør det vanskeligt at følge med på kortet. Går det opad kan det også være svært, idet løberne ofte ikke kan se særligt langt. Løberne bør derfor anvende plateauer og terrasser til postindløbet når det er muligt. En anden mulighed er at finde indløbspunkt på samme højde som posten, så postindløbet går ud på at holde højde. Som regel er det lettere at tage postindløbet oppefra, idet det giver et bedre overblik. Løberne skal under øvelsen fokusere på, at bruge plateauer og terrasser som indløbspunkter hhv. vælge indløbspunkter på højde med posten, og ellers prioritere at tage posterne oppefra. Evalueringen kan med fordel baseres på zoneskygning fra et sted med overblik over løberne på flere af strækkene.   

Variationer

Da der i danske skove generelt er svært at finde større områder med store skrænter, så kan det være nødvendigt at køre langt for at finde et godt terræn til øvelsen. Det kan derfor være en god ide, at kombinere øvelsen Mangepost på skrænter med øvelsen Følg kurven og/eller øvelsen Stig eller fald, som begge træner løberne i 31.A Hold højde. Følg kurven kan for eksempel øves fra mødestedet og ud til start på øvelsen Stig og Fald, og på vej tilbage til mødestedet gennemføres så øvelsen Mangepost på skrænter. Alle de nævnte øvelser er separat beskrevne.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov med store og lange skræntpartier.

Udstyr

Kort med bane og postskærme.

TBU-bogen

S. 201-202.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s