Fysisk og motorisk træning

Orientering handler helt basalt om at løbe hurtigt og finde vej mellem et antal poster. Løbernes evne til at løbe stærkt er bestemt af deres fysiske og motoriske evner, og derfor skal træning af disse fylde en stor del af børn og unge orienteringsløberes samlede træning.

Børn og unge gennemgår en rivende fysiologisk udvikling, lige fra fødslen og indtil de er udvoksede unge voksne. Kroppen er i konstant forandring og udvikling. Kroppen udvikler sig automatisk, i takt med at løberne bliver ældre, og denne udvikling i sig selv gør dem stærkere og giver dem en bedre fysik og motorik. Men kroppen er også modtagelig overfor ydre stimuli, der kan accelerere og optimere kroppens udvikling. Det kaldes for træning.

Læs mere om den fysisk og motoriske udvikling og træning på s. 45-119 i TBU-bogen.

Nedenfor kan du klikke dig videre til siderne med øvelser inden for den fysiske og motoriske udvikling og træning, inddelt efter de gennemgående aldersgrupper i TBU-bogen. Bemærk at nogle færdigheder ikke har specifikke træningsøvelser, da færdigheden enten dækkes af anden træning og sportsgrene eller er af teoretisk karakter.


Miniløberen 4-8 år


Børneløberen 9-12 år


Ungdomsløberen 13-16 år


Juniorløberen 17-20 år