Udvælg indløbspunktet på skrænten

O-teknisk træning
31. Skræntorientering
31.B Postindløb, plateauer og terrasser på skrænter
17-19 år

Formål

At træne løberne i at bruge plateauer og terrasser som indløbspunkter på skrænter samt i at finde indløbspunktet på højde med posten, så postindløbet går ud på at holde højde. Endvidere at løberne får erfaring med at det generelt er en fordel at tage postindløbet oppefra.

Design og afvikling

Øvelsen kræver en storkuperet skov med lange skræntpartiet. Der laves en kort bane på et kurvekort eller kort uden det sorte plan. Baneforløbet skal være med korte stræk på skrænt, hvor der er terrasser og plateauer på og omkring strækstregen. Posterne placeres, så løberne udfordres med at skulle have postindløb oppefra, nedefra, på skrå og fra samme højde, samt ved at kunne anvende terrasser og plateauer i postindløbet. I eksempel på en bane i Silkeborg Vesterskov vil post 1 med fordel kunne tages med postindløb oppefra, post 2 nedefra, post 3 på skrå eller oppefra, post 4 ved at holde højde og løbe på terrassen, post 5 oppe fra terrassen osv. Under afviklingen skal løberne have fokus på effektiv kortlæsning af specielt kurvebilledet og på at anvende plateauer og terrasser som holdepunkter og ledelinjer samt som indløbspunkter.

Teknik og fokuspunkter

På skrænten kan det ofte være svært at finde terrængenstande til indløbspunkter. På de fleste skrænten vil der dog være små nuancer i kurvebilledet, som løberne kan anvende i deres orientering. Det drejer sig om terrasser og plateauer, som er de steder på en skrænt, hvor det er lidt fladere end på de andre steder på skrænten. Områder kan på kortet identificeres ved, at der er længere mellem to eller flere af kurverne end mellem de andre kurver ved siden af. Løbbarheden er ofte bedre end på den øvrige del af skrænten bl.a. fordi dyr, ligesom orienteringsløbere, hellere vil færdes, hvor det er fladt. En anden mulighed er at finde indløbspunkter, der ligger på samme højde som posten, så postindløbet går ud på at holde højde. Bortset fra jordskrænter og klippeskrænter er det som huskeregel lettest at tage postindløbet oppefra, idet det herved oftest er nemmere at holde overblikket over terrænet

Varighed

35-45 min.

Terræn

Skov med store skræntpartier.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 201-202.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s