Kurveledelinjer ind og ud af poster

O-teknisk træning
29. Kurveledelinjer
29.B Kurveledelinjer i postindløb og -udløb
16-18 år

Formål

At træne løberne i at se, hvornår det er muligt at bruge kurveledelinjer samt kunne løbe direkte på eller langs kurveledelinjer i postindløb og -udløb.

Design og afvikling

Der laves en bane med mange korte delstræk, og hvor det er muligt at bruge kurveledelinjer til postindløb og/eller postudløb. Placer posterne, så de er i forbindelse med kurveledelinjen, eller er i synlig afstand fra det sted, kurveledelinjen ender.

De anvendte kurveledelinjer behøves ikke at være lange: det kan være en lille slugt eller udløber, eller en lille aflang høj eller lavning, som viser løberen direkte hen til eller væk fra posten – se eksemplet på kurveledelinjer ind og ud af poster i Bøgsted Rende.

Brug manipuleret kort, der tvinger løberne til udelukkende at bruge kurveledelinjer i postindløb og postudløb. Gå om nødvendigt på kompromis med sværhedsgrad for at få flest mulige kurveledelinjer i spil på banen. Under afviklingen skal løberne fokusere på at se og anvende kurveledelinjer ind og ud af posterne.

Teknik og fokuspunkter

Kurveledelinjer er mindre distinkte end lineære ledelinjer, både på kortet og i terrænet. På kortet er de sammensat af mange kurver og svære at genkende, mens de i terrænet ofte er med bløde kanter og bugter sig, så de er svære at følge. Hvis løberne på kortet kan se, hvor kurveledelinjer kan bruges til postindløb og/eller postudløb, så vil løberen kunne holde en højere fart ind og ud af posten. Evaluering af øvelsen sker ved at lade løberen gennemgå, hvilke kurveledelinjer, der er anvendt på de enkelte stræk, og at løberne i den forbindelse får udpeget de kurveledelinjer, som også kunne være brugt. Dette kan gøres som vist i eksemplet i Bøgsted Rende.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Kuperet skov med god sigt eller åbent klitterræn.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 198-199.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s