13. C Frimærkeløb

O-teknisk træning
13. Basis kompasbrug
13.C Kompasretning: 13-15 år
TBU-bog s. 170

Formål:

At træne løberen i at anvende kompas og afstandsbedømmelse for at finde fra holdepunkt til holdepunkt. Øvelsen træner specifikt løberen i at løbe en nøjagtig kompasretning. Øvelsen bør ved introduktionen være lavet sådan, at den også giver løberen en opfattelse af, hvornår det er hensigtsmæssigt at anvende finkompas.

Alder:

13-15 år

Design og afvikling:

Der laves en kort bane, hvor store dele af kortet er maskeret, undtagen i flere små områder (frimærker), og banen går fra frimærke til frimærke. Det gøres i condes ved at vælge ’Masker kort’ i menuen ’Canvas’, og efterfølgende lave frimærkerne med ’tilføj udskæring’ i værktøjslinjen. Husk at genskabe meridian-linjerne, da løberne skal bruge dem. 

Ved introduktion skal frimærkerne vise de tydeligste terrængenstande (holdepunkter) i området, have forholdsvis kort afstand mellem hvert frimærke, og posterne placeres tydeligt og gerne tæt ved tydelige opfang (som standser løberen, hvis der løbes for langt). Øvelsen kan efter introduktionen gøres sværere ved at forøge afstande mellem frimærkerne, gøre frimærkerne mindre, gå gennem terræn, hvor kupering og gennemløbelighed gør det svære at holde retning.

Introduktion skal ske i dagslys, så løberen forholdsvis hurtigt kan se terrængenstanden i det næste frimærke, men senere kan den sagtens gennemføres i mørke med skærme med gode reflekser.

Teknik og fokuspunkter:

Løberen skal gennemføre øvelsen i et roligt tempo. Det er vigtigt, at løberne forstår, hvornår det er hensigtsmæssigt af anvende finkompas – dvs. i situationer, hvor de ikke kan få retning af terrænlinjer og -genstande.

Evaluering foretages af træneren med den enkelte løber med fokus på at identificere generelle fejl, og hvad der skal til for at undgå fejlene, f.eks. at løberen løber forkert retning til den samme side, at løberen ikke bruger muligheder for at forstørre posten osv.

Variationer:

Stjerneløb til træning af færdighed 19. Udvidet afstandsbedømmelse, er også en slags frimærkeløb, og det viste eksempel i Haarup Sande er en kombination af de to øvelser. Variationen i Haarup Sande (se nedenfor) har den fordel, at træneren oftere ser løberne, og derved bedre kan give feedback og evaluere med dem.

Varighed:

25-35 min.

Terræn:

Skov

Udstyr:

Kort med baner samt postskærme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s