18. D Husk strækket

O-teknisk træning
18. Udvidet kurveforståelse
18.D Visualiser en kurvemodel: 16-18 år
TBU-bog s. 179

Formål:

At træne løberne i at visualisere en kurvemodel (terrænmodel), dvs. at kigge på kortet og derefter kunne danne et tredimensionelt billede af kurverne i det område, løberne skal passere igennem. Løberne bliver også trænet i effektiv kortlæsning af kurver, forenkling, korthuske og at være på forkant med orienteringen.

Alder:

16-18 år

Design og afvikling:

Lav en bane på et kurvekort. Banen skal primært bestå af korte delstræk, hvor orienteringen kan forenkles. I åbne klitområder behøves kortet ikke være maskeret. Ved start og alle posterne er der et kortudklip, som viser det næste delstræk. Løberne skal i udgangspunktet ikke have kort med, men i introduktionsfasen af færdigheden, kan det give ekstra sikkerhed at have et blankt kort med i lommen.

Under afviklingen studerer løberne kortet ved start/posterne og frem til næste post, og de skal herefter visualisere en kurvemodel over de holdepunkter og ledelinjer, der skal bruges frem til posten. Herefter løbes til posten baseret på korthusk. Såfremt løberne ikke finder kan finde en post, skal de finde tilbage til forrige post og kigge på kortet igen.

Teknik og fokuspunkter:

At kunne visualisere en kurvemodel er en vigtig evne, fordi de tredimensionelle højdeforskelle ikke fremgår af det todimensionelle kort. Øvelsen skal gennemføres, efter at løberne har fået kendskab til 25.A Visualiser en terrænmodel, men i denne øvelse er der kun fokus på at visualisere en kurvemodel.

Variationer:

Øvelsen kan gennemføres på samme måde på et ikke maskeret kort, men så trænes løberne i stedet i 25.A Visualiser en terrænmodel. Øvelsen kan også øves ved, at løberne får udleveret hele banen på et kort (se nedenfor), som de kun må studere ved posterne, og er i ‘baglommen’, mens de løber.

Varighed:

25-35 min.

Terræn:

Skov med mange og markante kurvedetaljer.

Udstyr:

Kortudklip over de enkelte delstræk (alternativt kort med bane) samt postskærme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s