Se udløbspunktet

O-teknisk træning
26. Udvidet postudløb
26.A. Udløbspunkt tæt ved posten
15-17 år

Formål

At træne løberne i at se og opsøge udløbspunkter.

Design og afvikling

Der laves en bane med mange poster og retningsskift, hvor der væk fra alle poster er gode udløbspunkter. Ved introduktionen anvendes tydelige udløbspunkter, der er synlige fra posterne. I introduktionen er det endvidere en god ide at markere de tiltænkte udløbspunkter på løbskortet, som vist i eksemplet i St. Dyrehave. Progression skabes med postplaceringer, hvor der ikke er tydelige udløbspunkter synlige fra posten, så løberne tvinges til at anvende mindre synlige terrængenstande som udløbspunkter.

Inden afviklingen gennemgås, hvad der er tydelige udløbspunkter, og hvad der er mindre tydelige udløbspunkter. Indledningsvist skal løberne øve sig i at se udløbspunktet, når de er ved posten, og senere øve sig i at se det, når de er i postindløbet. Det er ikke noget krav, at løberne bevæger sig direkte på eller igennem udløbspunktet, men at det er hensigtsmæssigt, at de holder sig tæt til udløbspunktet, idet det gør orientering fra posten og til det første holdepunkt lettere.

Teknik og fokuspunkter

Et godt udløbspunkt er en terrængenstand tæt på posten, der ligger i den retning, som løberen skal løbe i mod næste post. Jo tættere udløbspunktet er på posten, jo mere vil det forsimple og effektivisere postudløbet – og mest optimalt er at udløbspunktet kan ses fra posten. Hvis der ikke er tydelige terrængenstande synligt fra posten, skal løberne i stedet kunne anvende mindre tydelige terrængenstande som udløbspunkter, og opsøge dem med en nøjagtig retning fra kompasset. Evaluering tager udgangspunkt i, at løberne gennemgår, hvilke udløbspunkter de anvendte (forudsat de ikke er markeret på kortet), samt hvornår løberne så udløbspunktet ( i indløbet, ved posten eller efter posten).

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov med god sigt og mange mindre terrændetaljer.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 194.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s