Parløb med korthusk

O-teknisk træning
25. Forståelse af terræn- og kortmodel
25.A. Visualisere en terrænmodel
15-17 år

Formål

At træne løberne i at visualisere en terrænmodel, dvs. efter at have kigget på kortet at kunne danne et mentalt billede af det område, løberen skal passere. Løberen bliver også trænet i effektiv kortlæsning, at kunne forenkle, korthuske og være på forkant i orienteringen.

Design og afvikling

Der laves en almindelig bane, som i introduktionen bør være i flade områder med få, men tydelige terrængenstande og ledelinjer, og med små områder, der skal visualiseres (det vil sige stræk med få momenter). Senere kan banen gå igennem områder med komplekst kurve- og/eller bevoksningsbillede, og hvor der skal visualiseres større områder (stræk med mange momenter).

Øvelsen afvikles som parløb, idet hver par kun har et kort til rådighed. Den forreste løber orientere frem til posten uden et kort, idet løberen ved start/på forrige stræk har visualiseret en terrænmodel over hele strækket. Løberen bagved bruger strækket til at visualisere en terrænmodel over det næste stræk. Ved posterne overdrages kortet til den anden løber, og der byttes om på rollerne. Hvis løberen, som orientere via den visualiserede terrænmodel mister orientering, er det nødvendigt at løberen får et kortlæsningskig, så løberen kan læse sig ind og visualisere en terrænmodel resten af strækket frem til posten.

I det viste eksempel er det på alle stræk muligt at forenkle og anvende tydelige indløbspunkter dog undtagen strækkene 8-10, der er eksempler på stræk til de rutinerede løbere.

Teknik og fokuspunkter

Løberne har tidligere stiftet bekendtskab med bevidst visualisering i 20.B Visualisering af postcirklen. De skal nu arbejde videre med visualisering af et større område – for eksempel hele stræk. Løberne ser på kortet og planlægger vejvalg, hvorefter planen forenkles og huskes som et mentalt billede, som løberen kan hente frem under orienteringen – uden kortlæsningskig.

Visualisering af en terrænmodel vil kunne forøge løberens hastighed og give mere sikkerhed, idet terrænmodellen kan virke som en sikkerhedsforanstaltning, hvor der sættes en alarm i gang, når løberne observerer noget i terrænet som ikke passer med terrænmodellen.

Øvelsen evalueres primært via den feedback som løberne får under gennemførelse, herunder om det lykkedes at finde posten via den visualiserede terrænmodel. Det er dog vigtigt, at træneren er involveret i evalueringen, idet løbernes succes eller manglende succes i høj grad kan skyldes for lette hhv. svære stræk på øvelsesbanen.

Variationer

Øvelsen kan også afvikles, så løberne alene skal orientere via korthuske frem til indløbspunktet, mens indløbet baseres på kortlæsning – dette gøres ved at den forreste løber har et erstatningskort, hvor kortbilledet i postcirklerne er synligt – se eksemplet.

Der findes flere øvelser i at træne 25.A Visualisere en terrænmodel, såsom: Husk strækket, Løb efter dit eget kort og Par2golf.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 192.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s