Par2golf

O-teknisk træning
18. Udvidet kurveforståelse
18.D Visualisere en kurvemodel
16-18 år

O-teknisk træning
25. Forståelse af terræn- og kortmodel
25.A Visualisere en terrænmodel
15-17 år

Formål:

18.D: At træne løberen i at visualisere en kurvemodel, dvs. at kunne danne et mentalt billede over kurverne i området løberen skal passere (kunne orientere fra kort til terræn på et kurvekort).

25.A: At træne løberne i at visualisere en terrænmodel, dvs. at kunne danne et mentalt billede af området løberne skal passere igennem (kunne orientere fra kort til terræn), efter at have kigget på kortet. Øvelsen træner også løberne i effektiv kortlæsning, at kunne forenkle og at være på forkant med orienteringen.

Design og afvikling:

Øvelsen tager udgangspunkt i en almindelig orienteringsbane (i færdighed 18.D laves banen på kurvekort), hvor der for hvert delstræk er fastlagt, hvor mange kortkig der må bruges (= par). Par er eksempelvis 3, såfremt der er behov for kortkig med fokus på udløbet og frem til et holdepunkt, det andet kortkig fra holdepunktet og frem til indløbspunktet og det tredje kortkig ved indløbspunktet. Bruger løberen 3 kortkig, så er det par, bruger løberen kun 2 kortkig er det en Birdie, bruger løberen 4 kortkig er det en Boogie osv.

Øvelsen afvikles ved, at løberne bruger så få kortkig af ca. 5 sekunder som muligt på banen. Kan med fordel øves med makker, idet makkeren har kortet og sikrer, at der kun bruges ca. 5 sek pr. kortkig og fører scorekortet – der kan så skiftes midtvejs på banen. Hvis man vil lave en lille konkurrence, så kan det gøres ved at løbernes samlede kortkig over banens par tillægges løbetiderne som minutter.

Teknik og fokuspunkter:

Løberne skal være bevidste om, hvor langt de vil kunne korthuske (slå golfbolden), idet en over- eller undervurdering vil koste et ekstra kortkig. Øvelsen hjælper således til at gøre løberne bevidste om, hvor ‘langt’ de kan korthuske ad gangen. Visualisering af terrænmodel vil være med til at nedsætte risikoen for fejl, idet løberne kan bruge deres terrænmodel som en sikkerhedsforanstaltning, hvor der sættes en alarm i gang, når der observeres noget i terrænet, som ikke passer med terrænmodellen – dette kan også anvende under Par3Golf, men det kræver et ekstra kortkig.

Evaluering af øvelsen kan tage udgangspunkt i de delstræk, hvor der er brugt færre eller flere kortkig end kravet til par, herunder om løberne havde over- eller undervurderet egne evner til at visualisere en terrænmodel hhv. korthuske.

Varighed:

25-35 min.

Terræn:

Skov

Udstyr:

Kort med baner og scorekort samt postskærme

TBU-bogen:

s. 179 + s. 192

1 kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s