Løb frit

O-teknisk træning
25. Forståelse af terræn- og kortmodel
25.B Visualisere en kortmodel
25.C Terræn- og kortmodel i sprint
16-19 år

Formål

At træne løberne i at visualisere en kortmodel.

Design og afvikling

Der oprettes et antal ”baner” i O-track, idet ”banerne” alene består af start samt mål, der hvor næste øvelse starter.

Øvelsen afvikles ved at løberne løber tilfældigt rundt i et udpeget område (afgrænset af tydelige ledelinjer – for eksempel veje).  Løberne skal løbe som om de løber et imaginært orienteringsløb, det vil sige holde retning mod tydelige terrængenstande, og regelmæssigt skifte retning mod en ny terrængenstand.

Ved start på hver bane, startes løberen tracking på respektive bane i O-track. Under løbet må løberne ikke se på kortet, og når tiden er gået, eller når løberen vurderer et behov, så standser løberen og løbet stoppes i O-track. Løberen tegner herefter ruten på kortet, og når det er gjort, så åbnes den relevante bane i O-track, så løberne kan sammenholde det indtegnede med det GPS’en har tracket. Herefter fortsætter løberne til mål for den aktuelle ”bane”.

Start øvelsen med at der løbes i 2-5 minutter (kort tid på sprintkort og længere tid på skovkort) i et område med få, men tydelige terrængenstande. I takt med at løberne mestre at tegne deres rute ind på kortet, kan sværhedsgraden forøges ved dels at løbe i længere tid, dels i et områder med flere og mere utydelige terrængenstande.

Teknik og fokuspunkter

At visualisere en kortmodel kaldes også at orientere fra terræn til kort. Løberne er vant til at visualisere kortmodeller ubevidst over det, de umiddelbart ser i terrænet, og sammenholde det med kortet – det bruges hver gang løberne skal læse kort, idet løberen finder det relevante sted på kortet via en visualisering af den aktuelle position. Visualisering af kortmodeller over større områder kan bruges som en ekstra sikkerhed – for eksempel når løberen er kommet til et holdepunkt og ser på kortet, så vil kortmodellen kunne gøre løberen opmærksom på, hvis noget ikke stemmer. Endvidere er visualisering af en kortmodel en vigtig del af løbernes bomteknik – til at finde ud af, hvor de har løbet og finde den aktuelle position på kortet.

Evaluering foretages primært ved at sammenholde løbernes indtegnede rute med GPS-sporet i O-track.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov eller byområde med sprintkort.

Udstyr

Kort uden baner, men med start og mål. Løberne skal medbringe smartphone med O-track, samt tusch til indtegning af rute.

TBU-bogen

S. 192-193.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s