Fortæl om strækket

O-teknisk træning
25. Forståelse af terræn- og kortmodel
25.A. Visualisere en terrænmodel
15-17 år

Formål

At træne løberne i at visualisere en terrænmodel, dvs. efter at have kigget på kortet kunne danne et tredimensionelt billede af terrængenstandene i det området løberen skal passere. Løberen bliver også trænet i effektiv kortlæsning, at kunne forenkle og korthuske.

Design og afvikling

Der laves er en almindelig orienteringsbane, som løberne skal løbe to og to.

Øvelsen afvikles ved at løberne, efter et længere kortlæsningskig, fortæller sin makker hvilke terrængenstande der er på strækket, som er væsentlige for orienteringen frem til posten. Løberne skiftes til at tage et stræk ad gangen.

Ved introduktionen banen være med korte stræk og i fladt terræn med få, tydelige terrængenstande og ledelinjer. Progressionen i at visualisere terrænmodeler sker ved at gå fra små områder til større områder (længere stræk), og fra ovennævnte lette terræntyper til terræntyper med komplekse kurve- og/eller bevoksningsbilleder.

Eksemplet på en bane i Stenholt Vang er lavet til introduktion, og fra start til post 1 kunne fortællingen være: ”Der startes ud med en langstrakt høj på højre side, og først en mose og efter den en høj på venstre side. Der er en saddel mellem de to høje, herefter går det nedad med en lille lavning på højre side og en udløber på venstre side, mose med tæthed bag sig og en grøft foran, mod venstre slår grøften et knæk og den anden side er en lysning, som går ned til posten i slugten” – eller en mere enkel forklaring: ”Der er et pas mellem to høje, hvorfra terrænet skråner ned til en mose, i den venstre kant af mosen er en lysning, som kan følges ind til posten”.

Teknik og fokuspunkter

Løberne har tidligere stiftet bekendtskab med bevidst visualisering i 20.B Visualisering af postcirklen. De skal nu arbejde videre med visualisering af hele stræk. Løberne ser på kortet og planlægger vejvalg, hvorefter planen forenkles og huskes som et mentalt billede, som løberen kan hente frem under orienteringen – uden kortlæsningskig. Visualisering af en terrænmodel vil kunne forøge løberens hastighed og give mere sikkerhed, idet terrænmodellen kan virke som en sikkerhedsforanstaltning, hvor der sættes en alarm i gang, når løberne observerer noget i terrænet, som ikke passer med terrænmodellen.

Øvelsen evalueres primært gennem den feedback, som løberne får af makkeren, og bør have fokus på, om der er oversete markante terrængenstande eller markante fejl i løberes fortælling om strækket. Det er dog vigtigt, at træneren er involveret i evalueringen, idet løbernes succes eller manglende succes i høj grad kan skyldes for lette hhv. svære stræk på øvelsesbanen.

Variationer

Øvelsen kan gennemføres på et kort med en bane, der er planlagt til øvelsen Parløb med korthusk, som træner de samme færdigheder. Øvelsen gennemføres først som beskrevet ovenfor, og efterfølgende løber makkerparret banen, idet den der løber forrest ikke har et kort, men orienterer på baggrund af korthusk, mens den bagerste løber læser, forenkler og husker næste stræk.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner. Evt. postskærme.

TBU-bogen

S. 192.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s