O-teknisk træning
22. Udvidet retningsforståelse
22.A Retning ved at forlænge ledelinjer
14-16 år
Formål
At løberen træner at få retning ved at forlænge ledelinjer. Øvelsen træner også løberne i at anvende 21.B. Løft blikket på de rigtige tidspunkter.

Design og afvikling
Banen laves, så det er muligt at forlænge ledelinjer. Specielt ved introduktionen er det vigtigt at anvende tydelige ledelinjer i områder med god sigt i løbsretningen væk fra ledelinjerne. Brug endvidere så mange forskellige lineære ledelinjer som muligt, så løberne lærer at både stier, grøfter, hegn, bevoksningsgrænser, diger m.m. kan forlænges. De første gange øvelsen anvendes, kan man markere de ledelinjer, som med fordel kan forlænges – som vist i eksemplet i St. Dyrehave. Senere kan man lade det op til løberne at identificere dem.
Teknik og fokuspunkter
Hvis ledelinjen, som løberen følger, f.eks. ender, knækker eller laver et sammenløb med en anden ledelinje, kan løberne bruge ledelinjens forløb til at vise retningen videre igennem terrænet, selvom ledelinjen ikke fortsætter. Forlængelse af ledelinjer er en effektiv og sikker måde at bestemme retning på og vil ofte kunne bruges i danske terræner. Øvelsen evalueres ved at få løberne til på kortet at udpege de anvendte ledelinjer, og finde ud af, hvad der var årsagen, hvis det ikke var lykkedes at holde retningen.
Variationer
Øvelsen kan fint kombineres med øvelserne Flugter, der træner løberne i 22.B. Retning ved hjælp af flugtende terrængenstande samt øvelsen Den er i vinkel, der trænerne løberne i 22.C. Retning ud fra vinkler.
Varighed
25-35 min.
Terræn
Skov.
Udstyr
Kort med baner og postskærme.
TBU-bogen
S. 186.
Tak for øvelsen til
Jess Rasmussen, Viborg OK