Forlæng ledelinjen

O-teknisk træning
22. Udvidet retningsforståelse
22.A Retning ved at forlænge ledelinjer
14-16 år

Formål

At løberen træner at få retning ved at forlænge ledelinjer. Øvelsen træner også løberne i at anvende 21.B. Løft blikket på de rigtige tidspunkter.

Design og afvikling

Banen laves, så det er muligt at forlænge ledelinjer. Specielt ved introduktionen er det vigtigt at anvende tydelige ledelinjer i områder med god sigt i løbsretningen væk fra ledelinjerne. Brug endvidere så mange forskellige lineære ledelinjer som muligt, så løberne lærer at både stier, grøfter, hegn, bevoksningsgrænser, diger m.m. kan forlænges. De første gange øvelsen anvendes, kan man markere de ledelinjer, som med fordel kan forlænges – som vist i eksemplet i St. Dyrehave. Senere kan man lade det op til løberne at identificere dem. 

Teknik og fokuspunkter

Hvis ledelinjen, som løberen følger, f.eks. ender, knækker eller laver et sammenløb med en anden ledelinje, kan løberne bruge ledelinjens forløb til at vise retningen videre igennem terrænet, selvom ledelinjen ikke fortsætter. Forlængelse af ledelinjer er en effektiv og sikker måde at bestemme retning på og vil ofte kunne bruges i danske terræner. Øvelsen evalueres ved at få løberne til på kortet at udpege de anvendte ledelinjer, og finde ud af, hvad der var årsagen, hvis det ikke var lykkedes at holde retningen.

Variationer

Øvelsen kan fint kombineres med øvelserne Flugter, der træner løberne i 22.B. Retning ved hjælp af flugtende terrængenstande samt øvelsen Den er i vinkel, der trænerne løberne i 22.C. Retning ud fra vinkler.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 186.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s