Zigzagløb

O-teknisk træning
26. Udvidet postudløb
26.C Vinkler ud af poster
17-19 år

O-teknisk træning
40. Avanceret strækplanlægning
40.A Korte stræk
19-21 år

Formål

At træne løberne i at bruge vinklen mellem linjerne i postindløbet og postudløbet til at bestemme en ret præcis udløbsretning.

Design og afvikling

Der laves en bane med mange korte stræk med retningsskift til skiftevis højre og venstre. Sørg for at bruge terræn uden store hindringer (for eksempel tæt skov, væltede træer eller underbevoksning).

Under afviklingen skal løberne fokusere på at bruge vinklen mellem linjen i postindløbet og postudløbet, og de skal være opmærksomme på, at hvis de bommer posten eller kommer ind fra en anden retning end tiltænkt, så skal de alligevel forsøge at bruge vinklen så godt som muligt.

Øvelsen løbes uden kompas eller med kompasset i en lomme.

Teknik og fokuspunkter

I det tilfælde, hvor der ikke er et brugbart udløbspunkt, eller hvor der er langt til udløbspunktet, er det nødvendigt, at løberne har andre værktøjer til at bestemme udløbsretningen. Den oplagte løsning er at bruge kompasset, men det er også muligt at bruge vinklen mellem de linjer, som indløbsretningen og udløbsretningen danner til at fastlægge udløbsretningen. Teknikken kan virke unøjagtig, men specifik træning kan lære løberne at få en ret præcis udløbsretning. At kombinere teknikken med anvendelse af kompas, så første del af udløbet sker ved at anvende vinkler og efterfølgende tjekke med kompasset, vil både forøge hastighed og sikkerhed i udløbet.

Løberne skal være opmærksomme på de tilfælde, hvor de enten bommer posten eller kommer ind fra en anden retning end tiltænkt, idet det her kan være ekstra svært at bestemme udløbsretningen – løberne skal dog forsøge så godt som muligt. Løberne får under øvelsen løbende feedback for nøjagtighed af deres udløbsretninger, ved at de rammer eller ikke ramme den tydelige terrængenstand eller næste post.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Åben skov med godt sigt og uden større hindringer.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 195 + s. 221

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s