Linjer ind og ud af poster

O-teknisk træning
26. Udvidet postudløb
26.C Vinkler ud af poster
17-19 år

Formål

At træne løberne i at bruge vinklen mellem linjen i postindløbet og -udløbet til at få udløbsretningen væk fra posterne.

Design og afvikling

Der laves en bane, hvor delstrækstregen ændres, så den danner en vinkel mellem indløbs- og udløbsretningen. Dette gøres ved at vælge at lade delstrækstregen gå via en tydelig terrængenstand (indløbspunkt) før hhv. efter posten (udløbspunkt) eller ved at udløbet ender ved næste post på korte stræk. Det er vigtigt for øvelsen, at udløbsretningen enten ender i en tydelig terrængenstand (udløbspunkt) eller ved næste post ved korte stræk, idet dette giver løberne en markering af, om det lykkedes med at følge linjen ud af posten.

Sværhedsgraden forøges jo længere løberne skal holde udløbsretningen, før den ender i en tydelig terrængenstand. I det viste eksempel er øvelsen planlagt i en skovområde med et diffust kurvebillede. Banen er lavet, så kurverne hjælper løberne med at holde udløbsretningen på nogle stræk, mens det på andre stræk er vanskeligt at holde retningen på grund af de store runde terrænformer. Under afviklingen skal løberne bruge vinklen mellem postindløbet og postudløbet til at få udløbsretningen. Løberne skal altså ikke bruge kompas i udløbet.

Teknik og fokuspunkter

I det tilfælde, hvor der ikke er et brugbart udløbspunkt, eller hvor der er langt til udløbspunktet, er det nødvendigt, at løberne har andre værktøjer til at bestemme udløbsretningen. Den oplagte løsning er at bruge kompasset, men det er også muligt at bruge vinklen mellem de linjer, som indløbsretningen og udløbsretningen danner til at fastlægge udløbsretningen. Teknikken kan virke unøjagtig, men specifik træning kan lære løberne at få en ret præcis udløbsretning. At kombinere teknikken med anvendelse af kompas, så første del af udløbet sker ved at anvende vinkler og efterfølgende tjekke med kompasset, vil både forøge hastighed og sikkerhed i udløbet.

Løberne skal være opmærksomme på de tilfælde, hvor de enten bommer posten eller kommer ind fra en anden retning end tiltænkt, idet det her kan være ekstra svært at bestemme udløbsretningen – løberne skal dog forsøge så godt som muligt. Løberne får under øvelsen løbende feedback for nøjagtighed af deres udløbsretninger, ved at de rammer eller ikke ramme den tydelige terrængenstand eller næste post.    

Variationer

Øvelsen er en variation på øvelsen Linjeløb, som bl.a. anvendes til færdigheden 27. Brug af holdepunkter. Linjeløb kan også anvendes til at øve færdigheden 26.C Vinkler ud af posten ved at lade linjen danne vinkler med indløbsretning og udløbsretning ved posterne.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov med god sigt.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 194-195.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s