Tydelige udløbspunkter

O-teknisk træning
14. Basis postudløb
14.B Tydelige udløbspunkter i terrænet
12-14 år

Formål

At træne løberne i at bruge tydelige terrængenstande som udløbspunkter.

Design og afvikling

Lav en orienteringsbane i åbent terræn med mange korte stræk og retningsskift samt med tydelige og synlige holdepunkter. Hvis der er for mange ledelinjer på kortet, for eksempel stier, så fjern nogle af dem for at tvinge løberne til at bruge andre terrængenstande som udløbspunkter. Ved introduktionen kan man med fordel have indtegnet udløbspunkterne på løbskortet, som det er vist i eksemplet (som dog er lavet til løberne, der har øvet anvendelse af udløbspunkter tidligere). Sidenhen skal løberne selv lære at udvælge og bruge udløbspunkter i postudløbet.

Inden løberne sendes afsted forklares det, hvordan man vælger og bruger udløbspunkter. Det er en god idé at have start ved den ’første post’, så løberne inden de startes, kan give deres bud på et anvendelig udløbspunkt til strækket mod post 2.    

Teknik og fokuspunkter

Når poster står længere væk fra ledelinjer eller i områder uden ledelinjer, er der behov for at løberne anvender udløbspunkter, som i lighed med indløbspunkter er tydelige terrængenstande, som skiller sig ud og er synlige på afstand. Udløbspunktet skal ligge nogenlunde i den retning, som posten skal forlades i for at orientere videre på næste stræk. Udløbspunktet hjælper således løberne med at finde til næste ledelinje eller holdepunkt. Når løberen har bestemt sig for et udløbspunkt og har retvendt kortet med kompasset, skal udløbspunktet fungere som et punkt, der bekræfter løberne i, at de har vendt kortet rigtigt og kigger (løber) i den rigtige retning. Evaluering kan foretages ved, at løberne efter øvelsen udpeger de udløbspunkter, de har anvendt ved alle eller udvalgte poster.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 171.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s