Kompasstjerne

O-teknisk træning
13. Basis kompasbrug
13.B Retvende kortet ved brug af kompasset
12-14 år

Formål

At træne løberne i at retvende kortet efter kompasset.

Design og afvikling

Banen har start/mål i midten af kompasstjernen, og posterne er placeret i forskellige retninger. Posterne bør ikke stå i nummerrækkefølge, men vilkårligt som i eksemplet, idet det gør det mere relevant for løberne at bruge kompasset til at retvende kortet.

Øvelsen afvikles ved at der løbes ud til én post ad gangen og tilbage til start/mål, hvorefter der løbes ud til den næste post. Løberne skal have fokus på at retvende kortet med kompasset. De skal retvende kortet, hver gang de står ved start og skal til at løbe til en post, og ligeledes når de står ved en post og skal tilbage til start/mål. I introduktionen bør der være sigt fra start og til alle poster, men senere kan poster også være bag bygninger og bevoksninger, så løberne må udvælge nogle holdepunkter, og dermed får en større øvelse i at retvende kortet, idet de så også skal retvende kortet ved holdepunkterne på vej ud til posten og tilbage til mål. I eksemplet kan der starte 10 løbere ad gangen, idet de sendes mod forskellige poster, og efterfølgende fortsætter i postnummerrækkefølge.

Teknik og fokuspunkter

Løberne retvender kortet ved at få nord på kortet til at flugte med kompassets nordpil, og efterfølgende vender de kroppen (fødder og næse) i den retning, der skal løbes i. De skal herefter se op og udvælge noget i terrænet de kan løbe efter. Det kan være en terrængenstand i retning af posten eller selve postskærmen. Under afviklingen skal træneren hjælpe og vejlede løberne med at retvende kortet og kompasset, hver gang de kommer til start/mål. Få dem til at pege i den retning, de skal løbe, og have fokus på at tjekke om kortets nord og kompassets nordpil flugter korrekt.

Variationer

Øvelsen kan varieres ved at give løbernet et blankt kort med baneforløbet (husk at få meridianer og nordpil med). Dette stiller endnu større krav til løberens brug af kompasset. Man kan evt. lave denne variation af øvelsen på et lidt mindre område, fx en fodboldbane.

Varighed

35-45 min.

Terræn

Åben skov, park eller græsareal.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 170.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s