Retning i postindløb

O-teknisk træning
20. Udvidet postindløb
20.C Postindløbsteknik
15-17 år

Formål

At løberne træner evnen i at have den rigtige retning og løfte blikket i postindløbet, samt at løberne øver at anvende finkompas.

Design og afvikling

Der laves en bane, hvor posterne ikke kan ses fra indløbspunktet, men kræver, at løberne holder en nøjagtig retning fra indløbspunktet. Området fra indløbspunktet og frem til posterne maskeres ved at tilføje et nyt maskeringsområde i Condes (se baneeksemplet post 1-6). Ved korte stræk kan kortbilledet på hele strækket maskeres, så den første post bruges som indløbspunkt til den næste (se baneeksemplets stræk 7-8). For at løberne bedre kan tage en nøjagtig retning med kompasset kan man vælge Sæt en prik i post-cirklen, hvilket i Condes gøres under Filer, Indstillinger for dette løb. Afvikles ved at løberne orienterer frem til det markerede indløbspunkt og herfra bruger finkompas til at få en nøjagtig retning ind til posten, samt løfter blikket for at se terrængenstanden med posten i løbsretningen. 

Teknik og fokuspunkter

Løberne har tidligere lært at postindløbsteknikken omfatter syv dele: 1) Indløbspunkt, 2) Visualisering, 3) Postnummer og -definition, 4) Retning, 5) Tæt kortkontakt, 6) Løft blikket og 7) Temposkift. Løberne har endvidere lært at anvende to hoveddele af postindløbsteknikken: 1) Indløbspunktet samt 2) Visualisering, postnummer og -definition, tæt kortkontakt og temposkifte. Retning og løft blikket kan med fordel trænes sammen og udgør derfor den tredje og sidste hoveddel i postindløbsteknikken. Løberne skal fortsat bruge postindløbsteknikken syv dele i planlægningen, men skal under indløbet fokusere på at få en nøjagtig retning fra indløbspunktet og så løfte blikket i postindløbsretningen og se den terrængenstand, som posten er placeret ved. Evalueringen består primært ved den feedback løberne får, når de rammer hhv. ikke rammer posten med deres indløbsretning.

Variationer

Øvelsen kan – som vist i baneeksemplet fra post 8-13 – varieres ved også at maskere kortbilledet fra posten og til relevante udløbspunkter, hvorved løberne også trænes i at have den rigtige retning og løfte blikket i postudløbet.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 183-184.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s