Vælg indløbspunkt

O-teknisk træning
20. Udvidet postindløb
20.A Valg af indløbspunkt
13-15 år

Formål

At træne løberne i at vælge og finde indløbspunkter i områder uden ledelinjer, herunder at vælge og finde utydelige indløbspunkter i områder uden tydelige indløbspunkter.

Design og afvikling

Der laves en bane med mange korte stræk, og gerne i et område med forskellige terræntyper. Strækkene skal så vidt muligt ikke indeholde vejvalgsudfordringer. Posterne placeres væk fra ledelinjer og med mulighed for at finde tydelige eller utydelige terrængenstande i indløbsretningen. Udfordringer i øvelsen kan forøges ved at placere posterne i enten flade og detaljefattige områder eller i meget detaljerige områder, samt ved at fjerne en eller flere ledelinjer fra kortet, for eksempel stier og spor. Eksemplet i St. Dyrehave er lavet til introduktion af færdigheden, hvorfor banen er lagt i et område, hvor der er god mulighed for at finde gode indløbspunkter, og disse er markeret med en lille rød ring – alternativt markeres kun indløbspunkterne på den første del af banen, så løberne i den resterende del også trænes i at udvælge indløbspunkter. Inden afviklingen bør der gives en teoretisk gennemgang af, hvordan løberne skal udvælge gode indløbspunkter, idet de gøres opmærksom på, at gode indløbspunkter kan variere fra post til post samt fra terræntype til terræntype.

Teknik og fokuspunkter

Brug af indløbspunkter gør posttagningen mere sikker, og det effektiviserer orienteringen. Terrængenstande som tydelige høje, tætheder, åbner områder, moser og søer tæt ved posten, og som kan ses fra en ledelinje, er det optimale. Når der ikke er ledelinjer i nærheden af posterne, er der behov for at løberne også kan anvende terrængenstande, der ligger længere væk fra ledelinjerne, og hvis der ikke er tydelige terrængenstande, kan der være behov for, at løberne bruger utydelige terrængenstande, som indløbspunkter. Utydelige indløbspunkter kan være mindre tydelige terrængenstande i kurvebilledet (for eksempel lavning, slugt og udløber), andre steder kan det være et punktsymbol som en sten, punkthøj, jagttårn, trærod m.m. Det kan også være kombinationen af to mindre tydelige terrængenstande, for eksempel en sten i en lille lysning, som skiller sig ud, og derfor er anvendelig som indløbspunkt. Evaluering af øvelsen kan ske ved at lade løberne gennemgå, hvad de har brugt som indløbspunkter ved alle eller udvalgte poster, enten i små grupper eller individuelt sammen med træneren.      

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 182

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s