Indhent makkeren

O-teknisk træning
20. Udvidet postindløb
20.C Postindløbsteknik
15-17 år

Formål

At træne løberne i at få postindløbsteknikkens 7 dele til at fungere sammen i praksis, herunder at identificere de postplaceringer, som stiller ekstra krav til nøjagtighed i postindløbet.

Design og afvikling

Der laves to korte baner med samme antal poster og ca. samme længde.

Ved introduktionen kan posterne placeres ved entydige terrængenstande i kort afstand fra et tydeligt indløbspunkt. Efterhånden kan sværhedsgraden forøges ved at anvende postplaceringer i længere afstand fra indløbspunktet, og i områder med dårligt sigt og mange ensartede terrængenstande i forhold til postplaceringen. Lav endvidere flere forskellige udgaver at de to baner, hvor der alene er varieret ved at anvende andre postplaceringer (se eksemplet), idet der så kan sendes flere løbere i skoven ad gangen, og uden at de kommer til at samle forkerte poster ind (anvend gerne forskellige typer postskærme pr. makkerpar).

Under afviklingen sendes postudsætteren afsted først, og makkeren skal så samle posterne ind og forsøge at indhente postudsætteren. Makkeren kan eksempelvis sendes afsted, så postudsætteren har 30 sek. forspring pr. post – i eksemplet i Hjermind vil det sige samlet 3 min. Når begge løbere er i mål byttes om på rollen, og så løbes den anden bane. Hvis postudsætteren bliver indhentet tidligt på banen, så holder makkeren en 2 min. pause ellers følger makkeren efter den indhentede postudsætteren indtil mål.

Teknik og fokuspunkter

Løberne har tidligere lært postindløbsteknikkens syv dele: 1) Indløbspunkt, 2) Visualisering, 3) Postnummer og -definition, 4) Retning, 5) Tæt kortkontakt, 6) Løft blikket og 7) Temposkift. Løberne har endvidere lært at anvende de forskellige dele af postindløbsteknikken opdelt i tre hoveddele: 1) Indløbspunktet, 2) Visualisering, postnummer og -definition, tæt kortkontakt og temposkifte samt 3) Retning og løft blikket. De skal nu lære at udvælge, hvilke dele af postindløbsteknikken, som er nødvendige at anvende ved en given post. Evalueringen sker ved, at de to makkere drøfter nøjagtigheden i postplaceringerne, samt der hvor posten evt. står forkert, identificerer de indløbspunkter, der kunne have gjort postudsætningen lettere. Efter træningen kan der være behov for at løberne sendes parvis ud efter de poster, som ikke blev samlet ind, og her identificere årsagen til fejlen.

Variationer

Øvelsen kan også gennemføres individuelt, idet der så ikke sættes poster ud, men løbes en bane uden poster. Evalueringen sker så ved at lægge GPS-sporet på banen i O-track eller ved at anvende UsynligO, O-Range eller lignende apps. Postudsætningsstafet er en variation af Indhent Makkeren. Postudsætningsstafet er separat beskreven.

Varighed

35-45 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 183-184.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s