Følg kurven

O-teknisk træning
31. Skræntorientering
31.A Holde højde
16-18 år

Formål

Løberne skal træne at holde højde på en skrænt.
Når løberne kan holde sig i samme højde, har de nemmere ved at være i den rigtige position på skrænten hele tiden. De undgår også unødig stigning, da de ikke kommer til at ”falde” i højde.

Design og afvikling

Find et egnet område, og læg flere korte baner, hvor løberne skal følge én bestemt kurve hele vejen. Der skal være poster på kurven, så løberne undervejs kan tjekke, at de holder den rigtige højde. Brug gerne kurvekort.

Hvis der i området ikke er et sted, hvor man hensigtsmæssigt kan følge den samme kurve rundt fra start til mål, kan man på banerne lave et ”skiftestræk”, hvor løberne skal løbe på tværs af hældningen og finde en ny højde at løbe i (post 2-3 på eks. 2).

Løberne skal løbe så mange baner, som de kan nå. Træningen skal løbes i roligt tempo.

Teknik og fokuspunkter

Løberne vil især blive udfordrede på ikke at tabe højde. De skal kigge frem og finde punkter på skrænten, som er i samme højde som de befinder sig i, og løbe efter dem. Dette er især vigtigt, hvis der ligger væltede træer i vejen, da de skal vende tilbage til samme højde, hvis de er nødt til at løbe uden om træet.

Undervejs skal løberne hele tiden vurdere, om de har den rigtige højde, og evt. korrigere, hvis de ikke har. Når løberne får øje på næste post, skal de stoppe op og vurdere, om de ligger i rigtige højde, eller om de enten er steget eller faldet, i forhold til hvor de skulle være.

Variationer

Øvelsen kan gøres sværere ved at manipulere kortet, så løberne ikke har andet end den ene kurve de skal følge på kortet (se illustration ovenfor). Dette træner en mere kropslig og intuitiv fornemmelse for at holde højde, hvorimod træning, hvor hele kurvebilledet kan ses, også træner at holde højde ved at forholde sin position på skrænten til andre kurvegenstande.

Varighed

25-30 min.

Terræn

Område med markante skrænter, længere skrænter eller bakker.

Udstyr

Skærme og kort.

TBU-bogen

S. 201

2 kommentarer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s