Linjeløb

O-teknisk træning
26. Udvidet postudløb
26.C Vinkler ud af poster
17-19 år

O-teknisk træning
27. Brug af holdepunkter
27.A Orientering mellem holdepunkter
27. C Brug af holdepunkter i kurvebilledet
15-19 år

Formål:

At træne løberne i at anvende holdepunkter i kurvebilledet ved at holde tæt kortkontakt og være nøjagtig i deres orientering. Øvelsen træner kun delvist løberne i at udvælge de holdepunkter, som med fordel kan opsøges i terrænet, men giver derimod løberne en forståelse af, hvad der kan bruges som holdepunkter, og at de gode holdepunkter ikke nødvendigvis ligger på en lige linje mellem posterne.

Design og afvikling:

Der anvendes manipuleret kort, så løberne kun har kurvebilledet til rådighed. Der anvendes et kuperet terræn med et detaljeret kurvebillede, og undgå at anvende flade områder uden markante kurvedetaljer. Banen laves som en linje, som går fra holdepunkt til holdepunkt. Holdepunkter kan være høje, lavninger, udløbere, slugter, sadler eller punktsymboler (punkthøje, lille lavninger og huller).

Øvelsen kan introduceres med lige linjer, få retningsskift og tydelige holdepunkter, og kan efterfølgende gøres mere udfordrende med buede linjer, mange retningsskift og utydelige holdepunkter (f.eks. punktsymboler). Placer endvidere poster ved nogle af terrængenstandene på linjen, som løberne efterfølgende skal stedfæste på kortet. Posterne giver endvidere løberne en bekræftelse på, at de fortsat er på linjen.

Det er en svær øvelse og tempoet vil ikke være højt, så lav ikke banerne for lange, og giv evt. løberne et ikke maskeret backupkort på bagsiden af løbskortet. Under afviklingen skal løberne ligge under stregen, hvorfor der skal være fokus på læse alle detaljer på kortet og se alle terrængenstande på og omkring linjen.

Teknik og fokuspunkter:

Det er vigtigt, at løberne kigger grundigt på kortet for at se og udvælge mange holdepunkter og samtidig formår at få vendt kortet rigtigt, gerne ved brug af kompasset, og får løftet blikket og set frem i terrænet i den rigtige retning og lidt til siderne, for at se næste holdepunkt. Evaluering af øvelsen kan tage udgangspunkt i at identificere årsagen til at løberne kom væk fra linjen bl.a. ved at sammenligne GPS-spor med banen i O-track (linjeløbet som lægges i O-track kan med fordel vise placeringen af poster på linjen).

Variationer:

Linjeløb kan også kombineres med en korridor, og det kan være med eller uden markerede poster. Øvelsen kan også bruges til at træne løberne i 27.A Orientering mellem holdepunkter – se billedet af eksemplet i St. Dyrehave, der er baseret på de samme holdepunkter, som eksemplet på øvelsen Kædedans i St. Dyrehave. Øvelsen Kædedans er beskrevet separat.

Varighed:

25-35 min.

Terræn:

Kan laves alle steder. Det er en fordel at have godt lys.

Udstyr:

Kort med en ”tilfældig” bane på til hvert hold. Evt. markeringskegle til strafrunden.

TBU-bogen:

s. 195-196

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s