Omvendt Følg John

O-teknisk træning
33. Forkant i orienteringen
33.A Forkant vs. bagkant i orienteringen
33.C Forkant i sprint
16-20 år

O-teknisk træning
39. Bevidst og effektiv kortlæsning
39.A Effektive kortlæsningskig
39.B Kortlæsningsstrategi
18-22 år

Formål:

At træne løberne i at være på forkant i orienteringen, så løberne hele tiden ved, hvad de løber mod og skal se efter fremad og til siderne. Øvelsen tvinger løberne til at lave strækplanlægning og hele tiden være bevidste om, hvad der er deres plan, samt at have en bevidst og effektiv kortlæsningsstrategi inkl. at stoppe op, når de er kommet på bagkant. 

Design og afvikling:

Der laves en almindelig orienteringsbane primært med mellemlange stræk, og hvor orienteringen primært kan baseres på orientering via ledelinjer, holdepunkter og opfang. Undgå korte stræk uden ledelinjer og tydelige holdepunkter, som kræver fuld kortkontakt.

Afviklingen sker ved, at der løbes sammen to og to, og den bagerste løber skal guide den forreste løber, som ikke har et kort. Ved hver anden post eller halvvejs skifter de to løbere om på rollerne.

Teknik og fokuspunkter:

Løberne er på forkant i orienteringen, når de har en plan, og de ved, hvad det næste er, de skal se. Hvis løberne alene løber på en kompasretning, og uden at vide, hvad de skal se efter, eller hvad der skal stoppe dem, så er de på bagkant. For at være på forkant skal løberne aktivt bruge kortets informationer til at have en plan for hele eller dele af delstrækket og herefter visualisere en terrænmodel, så løberne ved hvad de skal se efter. Under øvelsen skal der være fokus på strækplanlægningen og at stoppe op, når de er kommet på bagkant. Feedback gives løbende via dialogen/reaktionen fra den anden løber, mens de er undervejs på banen. Efter løbet evalueres på, hvor og hvorfor løberne kom på bagkant, og om det kunne det være undgået. 

Variationer:

Omvendt Følg John er i lighedmed Følg John 2 en variation af Følg John 1. Følg John 1 har til formål at træne løberne i 21.A. Benyt split-vision, mens Følg John 2 har til formål at træne løberne i 25.B. Visualiser en kortmodel. De to øvelser er beskrevet separat.

Varighed:

25-35 min.

Terræn:

Skov.

Udstyr:

Kort med baner samt skærme.

TBU-bogen:

s. 205-206 + s. 295

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s