Korridorløb

O-teknisk træning
27. Brug af holdepunkter
27. A Orientering mellem holdepunkter: 15-17 år
TBU-bog s. 195-196

Formål:

At træne løberne i at anvende holdepunkter ved at holde tæt kortkontakt og være nøjagtige i deres orientering. Øvelsen øver kun delvist løberne i at udvælge de holdepunkter, som med fordel kan opsøges i terrænet, men giver derimod løberne en forståelse af, hvad der kan bruges som holdepunkter.

Alder:

15-17 år

Design og afvikling:

Banen laves for eksempel ved at lave en orienteringsbane som går fra holdepunkt til holdepunkt ligesom i øvelsen Kædedans (følg linket og se eksemplet på kædedans i St. Dyrehave). Herefter maskeres kortet, og der laves en udskæring af maskeringen på begge side af baneforløbet, der tilføjes afgrænsningsstreger på siderne af korridoren og til sidst fjernes de markerede holdepunkter. Kortbilledet er nu kun synlig inde i korridoren – se billedet med den færdige korridor i St. Dyrehave til højre.

Øvelsern bør introduceres med brede, lige korridorer med få retningsskift og tydelige holdepunkter, og kan efterfølgende gøres mere udfordrende med smalle og buede korridorer med mange retningsskift og utydelige holdepunkter.

Placer gerne poster ved nogle af terrængenstandene i korridoren, som løberne efterfølgende skal stedfæste på kortet. Posterne giver endvidere løberne en bekræftelse på, at de fortsat er i korridoren. Giv evt. løberne et backupkort på bagsiden af løbskortet – for eksempel banen vist på et kort alene med det sorte plan.

Teknik og fokuspunkter:

Det er vigtigt, at løberne kigger grundigt på kortet for at se og udvælge mange holdepunkter og samtidig formår at få vendt kortet rigtigt, gerne ved brug af kompasset, og får løftet blikket og ser frem i terrænet i den rigtige retning og lidt til siderne, for at se næste holdepunkt. Evaluering af øvelsen kan tage udgangspunkt i at identificere årsagen til, at løberne kom ud af korridoren bl.a. ved at sammenligne GPS-spor med banen i O-track (korridoren som lægges i O-track kan med fordel vise placeringen af poster i korridoren).

Variationer:

Der findes andre typer korridorløb: 1) Kortlæsningskorridorløb, som træner løberne i 39. Bevidst og effektiv kortlæsning, 2) Kompaskorridorløb, som træner løberne i 32. Udvidet kompasbrug og 3) Labyrintkorridorløb, som trænerløberne i 39. Bevidst og effektiv kortlæsning.

Eksempel på labyrintkorridor.

Varighed:

25-35 min.

Terræn:

Skov.

Udstyr:

Kort med baner samt skærme.

1 kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s