Følg dyrene

O-teknisk træning
31. Skræntorientering
31.B Postindløb, plateauer og terrasser på skrænter
17-19 år

Formål:

At træne løberne i at bruge plateauer og terrasser til at orientere med på skrænter, herunder anvende dem til at holde højde og retning. Øvelsen træner endvidere løberne i at anvende plateauer og terrasser i postindløbet.

Design og afvikling:

Der laves en kort bane på et kurvekort eller kort uden det sorte plan med et baneforløb med mange poster på en skrænt, hvor der er terrasser og plateauer på og omkring delstræksstregen.

Ved introduktionen kan en grundig gennemgang af, hvad et plateau og en terrasse er være en fordel (se i TBU-bogens side 201), herunder visning af et plateau og en terrasse i terrænet.

Dette kan efterfølges af, at løberne får udleveret et kort med banen i målestok 1:5.000, hvor de skal identificere plateauer og terrasser og herefter markere dem på kortet. Løberne løber herefter banen med et kort i 10.000, hvor træneren har markeret plateauer og terrasser på. Efter introduktionen bør øvelsen gennemføres uden at plateauer og terrasser er markeret.

Teknik og fokuspunkter:

På de fleste skrænter vil der være små nuancer i kurvebilledet, som løberne kan anvende i deres orientering. Det drejer sig om terrasser og plateauer, som er de steder, hvor der på en skrænt er lidt fladere end på andre steder på skrænten. Områder kan på kortet identificeres ved, at der er længere mellem to eller flere af kurverne end mellem de andre kurver ved siden af. Løbbarheden er ofte bedre end på den øvrige del af skrænten bl.a. fordi dyr, ligesom orienteringsløbere, hellere vil færdes, hvor det er fladt. Der skal være fokus på effektiv kortlæsning af specielt kurvebilledet og at anvende plateauer og terrasser som holdepunkter og ledelinjer samt som indløbspunkter. Der kan med fordel være zoneskygning i starten af banen.

Variationer:

Da der i danske skove generelt er svært at finde større områder med store skrænter, så kan det være nødvendigt at køre langt for at finde et godt terræn til øvelsen. Det kan derfor være en god ide at kombinere med øvelserne Følg kurven hhv. Stig eller fald, som begge træner løberne i 31.A Hold højde. Følg kurven kan for eksempel øves fra mødestedet og ud til start på øvelsen Følg dyrene, og på vej tilbage til mødestedet gennemføres øvelsen Stig eller fald.

Varighed:

25-35 min.

Terræn:

Skov med store skrænter.

Udstyr:

Kort med baner samt postskærme.

TBU-bogen:

s. 201-202

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s