Positionér dig

O-teknisk træning
30. Positionering
30.A Positionering i praksis
16-18 år

Formål

At træne løbernes nøjagtighed i deres positionering, dvs. deres evne til hele tiden at vide, hvor de er på kortet selv om de ikke kommer forbi tydelige terrængenstande. Øvelsen træner endvidere løbernes retnings- og afstandsforståelse. Øvelsen træner ikke forståelse af, hvornår positionering er nødvendigt, idet de under øvelsen hele tiden skal fokusere på at vide, hvor de er på kortet.

Design og afvikling

Løberne skal følge en linje så præcist som muligt i terrænet. Linjen designes, så den hele tiden skifter retning, og så den ikke kommer direkte forbi tydelige terrængenstande, men løberen skal kunne se dem på afstand, så de kan positionere sig rigtigt i forhold til dem.

Der skal bruges kort med alle symboler på, så løberne lærer at bruge så mange forskellige terrængenstande som muligt til at positionere sig efter. Placer gerne små poster på linjen (men ikke ved terrængenstande), som løberne efterfølgende skal angive, hvor var, for at se om de har været nøjagtige.

Teknik og fokuspunkter

Positionering handler om, at løberne hele tiden ved nøjagtigt, hvor de er på kortet. De skal tilpasse løbstempoet og bruge tilstrækkelig tid på at bruge de informationer, de har fra kortet og det, de ser i terrænet, til at følge linjen præcist. I starten vil mange løbere skulle gå for at følge linjen nøjagtigt, hvilket er fint, men efterhånden som de bliver rutinerede, skal de sætte farten op for at udfordre positioneringen. Evaluering tager dels udgangspunkt i løbernes stedsangivelse af de mødte poster, samt ved at sammenligne løbernes GPS-spor med linjen på kortet i O-track (på banen i O-track bør de udsatte poster være markeret).

Variationer

Øvelsen Positioner dig svarer til øvelsen Linjeløb, men de er designet meget forskelligt, da de bruges til at træne løberne i forskellige færdigheder. I Linjeløb trænes færdighed 27. Brug af holdepunkter, og her går linjen fra holdepunkt til holdepunkt. I Positionér dig skal linjen lægges med varierende afstand til tydelige terrængenstande.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med bane samt små postskærme.

TBU-bogen:

s. 199-200

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s