Kompaslinjer

O-teknisk træning
32. Udvidet kompas
32.A Finkompas
16-20 år

Formål

At træne løbernes nøjagtighed, når de bruger finkompasmetoden.
I øvelsen trænes specifikt evnen til at holde en nøjagtig retning. Denne øvelse træner ikke vurdering af, hvornår finkompas er hensigtsmæssigt at bruge. Det bør løberne have en forståelse af, inden de træner denne øvelse

Design og afvikling

Løberne skal bruge finkompas til at holde retning, uden at de har terrængenstande at justere efter. Til det laves nogle korte baner, hvor de skal løbe retninger på et maskeret kort. Mellem strækkene, hvor løberne skal løbe med finkompasmetoden, er der vendestræk. Løberne skal have 2 kort med – et med finkompasstrækkene, og et med vendestrækkene.

Banerne skal laves sådan, at der skiftevis er lange stræk på 200-300 meter (finkompasstrækkene) og korte, enkle stræk (vendestrækkene).

På det maskerede kort med finkompasstrækkene skal hver anden post på banen være med. Løberne skal løbe i den af strækstregen angivne retning. Er de nøjagtige nok, vil de ramme posten. Når de står ved posten finder de deres kort med vendestrækkene på, frem og løber til næste post, hvorfra de igen løber en retning ved brug af finkompas. Hvis løberne ikke rammer posten, må de løbe tilbage og prøve igen.

På kortet med vendestræk kan man enten vise hele kortet, eller man kan lave små udsnit med hvert stræk (illlustreret nedenfor).

Teknik og fokuspunkter

Finkompasmetoden er ikke anderledes end det, løberne har trænet i 13.C “Kompasretning”. Men når løberne skal bruge finkompas, skal de hyppigere tjekke retningen og finde nye fikspunkter. Løberne skal gennemføre øvelsen i roligt tempo.

Det er vigtigt, at løberne forstår, at det de træner netop kun er finkompas. De skal forstå, at det kun er i specifikke situationer, at det er påkrævet at være så omhyggelig med kompasset, som øvelsen kræver.

Øvelsen egner sig godt til træning i mørke.

Varighed

30-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort og baner, skærme eller reflekser.

TBU-bogen

S. 203

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s