O-intervaller med gaflinger

O-teknisk træning
17. Basis taktik
17.B Stafet og gaflinger
13- år

Formål

At træne løberne o-teknisk og mentalt på, at stafet er anderledes end individuel orientering. Endvidere trænes løberne i at fokusere på egen orientering og ignorere andre løbere. Øvelsen har ikke til formål at træne løberne i taktiske metoder til stafet.

Design og afvikling

Der laves 3-7 baner af hver 1-2 km længde (5-10 min. løb). Det kan enten være runder med start/mål samme sted på alle intervaller, en lang sammenhængende bane med start ved den sidste post på forrige runde eller en kombination heraf. De o-tekniske udfordringer skal ikke være specielt svære, så løberne kan holde fokus på gaflingerne og på at håndtere de påvirkninger, som mange løbere omkring dem forårsager. Lav ikke for meget spredning (mange gaflingsposter), idet det vil reducere øvelsens formål, hvis løberne ikke ser hinanden ret meget. Hvis der er stor forskel i løbernes niveau, så sørg for at de bedste får de længste gaflinger. Eksemplet i Dollerup Bakker består af tre intervaller på hver ca. 2 km. og er lavet sådan at alle tre intervaller kan udskrives på samme kort.  Øvelsen afvikles med samlet start – evt. opdelt i mindre grupper med løbere på samme niveau. Pause på 1-3 min. mellem intervallerne afhængighed af intensitet og længde af intervallerne. Pausen starter, når sidste løber er i mål.

Teknik og fokuspunkter

Når der løbes stafetter har løberne holdkammerater, der er afhængige af hvordan de præsterer, hvilket kan være et pres løberne. Derudover er der i stafetter mange løbere i skoven samtidigt. Der er fordele ved at løbe sammen med andre, men med gaflinger kan løberne risikere at komme til en forkert post, hvis de lader sig påvirke for meget af de andre løbere. Løberne har derfor behov for at få erfaring med, at stafet er anderledes end individuel orientering, så de kan holde fokus på deres egen orientering og håndtere den påvirkning, som mange løbere omkring dem forårsager. Evaluering tager udgangspunkt i en god dialog med løberne om, hvad der var udfordrende ved gaflingerne, både i forhold til det o-tekniske og det mentale.

Variationer

O-intervaller med gaflinger er en variation af øvelsen O-intervaller, som træner løberne i 17.A Påvirkning fra andre løbere.

Varighed

35-45 min.

Terræn

Skov eller byområde med sprintkort.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 175.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s