En-mandsstafet

O-teknisk træning
17. Basis taktik
17.B Stafet og gaflinger
13- år

Formål

At træne løberne o-teknisk og mentalt på, at stafet er anderledes end individuel orientering. Endvidere trænes løberne i at fokusere på egen orientering og ignorere andre løbere. Øvelsen har ikke til formål at træne løberne i taktiske metoder til stafet.

Design og afvikling

Der laves en almindelig orienteringsbane, hvor der indsættes sommerfugle og/eller diamanter. I Condes gøres det ved at vælge rediger bane, og så vælge sommerfugl eller diamant ved indsæt Loop funktionen, og til sidst indsætte de poster, der skal anvendes. Anvendelse af sommerfugle og diamanter gør, at alle løberne har de samme poster og løber alle stræk på samme måde, men dog tidsforskudt, hvilket giver spredning og udfordre løberne med at komme ud på den rigtige sløjfe, og med at komme hurtigt og sikkert rundt til samleposten inden ’toget er kørt’. Øvelsen afvikles med samlet start.

Teknik og fokuspunkter

Når der løbes stafetter har løberne holdkammerater, der er afhængige af hvordan de præsterer, hvilket kan føles som et pres for løberne. Derudover er der i stafetter mange løbere i skoven samtidigt. Det kan være er fordele ved at løbe sammen med andre, men med gaflinger kan løberne risikere at komme til en forkert post, hvis de lader sig påvirke for meget af de andre løbere. Løberne har derfor behov for at få erfaring med, at stafet er anderledes end individuel orientering, så de kan holde fokus på deres egen orientering og håndtere den påvirkning, som mange løbere omkring dem forårsager. Evalueringen tager udgangspunkt i en god dialog med løberne om, hvad der var udfordrende ved spredningsmetoden, både i forhold til det o-tekniske og det mentale.

Varighed

60-75 min.

Terræn

Skov eller byområde med sprintkort.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 175.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s