Linjeintervaller

O-teknisk træning
39. Bevidst og effektiv kortlæsning
39.C Kortlæsning i sprint
20-22 år

Formål

Øvelsen træner løberne i at effektivisere deres strategi for deres kortlæsning, så de er bevidste om at foretage effektive kortlæsningskig på de rigtige tidspunkter, og derved kan være på forkant med orienteringen.

Design og afvikling

Banen laves som korte linjer med mange retningsskift og forskellige typer underlag. Under afviklingen skal løberne løbe i konkurrencetempo eller hurtigere, hvorfor linjen ikke bør krydse stærkt befærdede veje – brug i stedet pauserne mellem de forskellige linjeintervaller til at få løberne sikkert over befærdede veje. 

Jo flere retningsskift og jo flere overgange mellem forskellige typer underlag inkl. trapper, jo mere vil løberen blive udfordret. Pausen mellem de enkelte linjeintervaller bør maksimalt være ca. 2 min. Der er ikke behov for udsætning af postskærme, men anvendelse af observerende skygge eller zoneskygge med fokus på at observere, hvor løberne læser kort, hvor løberne løfter blikket og hvor farten eller stop indikerer, at løberne er kommer på bagkant, vil kunne optimere udbyttet af øvelsen.

Teknik og fokuspunkter

Hurtig kortlæsning er meget væsentligt i sprintorientering, hvor løberne udfordres af høj løbsfart, retningsskift og mange beslutninger, der skal tage på kort tid. I sprint kræver underlaget ikke at løberne behøver at se, hvor de sætter deres ben – dog bortset fra op- og nedløb af trapper og løb på brosten. Løberen skal derfor aktivt bruge de længere strækninger, hvor næste holdepunkt kan ses længere fremme, og hvor der er godt underlag, til at lave hyppige kortlæsningskig og komme på forkant. I områder med mange retningsskift er kravene til nøjagtighed og tæt kortkontakt store, og her skal løberne også bruge selv korte strækninger med godt underlag til kortkig. Kan evalueres ved at en skygge observerer, hvor løberne har kortkig hhv. hvor fart og stop indikerer, at de er på bagkant med orienteringen.

Variationer

Øvelsen kan også gennemføres ved at løberne løber sammen to og to, hvor den bagerste løber holder øje med om den forreste løber er på linjen, og eksempel tæller højt hver gang den forreste løber kommer væk fra linjen.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Sprintkort med god blanding af forskellige typer underlag.

Udstyr

Kort med baner.

TBU-bogen

S. 220.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s