Evaluering og målsætning af færdigheder

Sportspsykologisk træning
6. Udvidet målsætning og evaluering
15- år

Formål

At skabe øget struktur i træningen, og at rette løbernes opmærksomhed mod specifikke mål i træningen.

Design og afvikling

Øvelsen foregår som en samtale ml. træneren og hver enkelt løber. Øvelsen er primært rettet mod de sportsligt fokuserede løbere.

Inden samtalen fylder træneren alle de relevante færdigheder fra all tre udviklingsområder ind i evalueringsskemaet.

Start med at løberen og træneren hver for sig udfylder evalueringsskemaet ved at evaluere løberens nuværende niveau fra 1-10 for hver færdighed. I de færdigheder, hvor der er uoverensstemmelser, kommer både løber og træner med eksempler, der underbygger, hvorfor de har scoret, som de har. Herved bliver de enige om, hvordan den konkrete færdighed skal forstås. Alternativt kan skemaet udfyldes i fællesskab.

Træneren og løberen har nu overblik over, hvor løberens stærke og svage sider er. Næste skridt er at udvælge nogle få færdigheder inden for hvert udviklingsområde, hvor der er et særligt udviklingspotentiale, og sætte mål for løberens udvikling i den kommende træningsperiode (f.eks. 2-3 måneder). Disse skrives ind i målsætningsskemaet. Herefter formuleres procesmål, og træneren og løberen aftaler, hvordan målene skal nås rent praktisk. Det kan f.eks. være, at der i klubbens ungdoms- og juniortræning ikke er fokus på alle de udvalgte færdigheder i den kommende periode, hvilket betyder, at løberen må arbejde med det i sin egen træning.

Fokuspunkter

Ungdomsløberne skal, fra de er ca. 15 år, inkluderes både i målsætningen og evalueringen af deres færdighedsniveau og deres generelle udvikling.

Hjælp løberne med at blive konkrete, når de skal beskrive procesmål og strategier for at nå målet. Sørg for, at de indsatser som løberen vil give sig i kast med, er relevante for løberens udvikling inden for færdigheden.

Husk at følge op på det langsigtede målsætnings- og evalueringsskema, når perioden er gået. Det kan ske ved, at træneren og løberen mødes og evaluerer, hvordan perioden er gået, hvordan løberens niveau på de konkrete færdigheder har udviklet sig og ikke mindst, hvordan løberens indsats og motivation har været i perioden.

Varighed

45 min.

Udstyr

Evalueringsskema og målsætningsskema

TBU-bogen

S. 246-248.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s