Punktorientering

O-teknisk træning
25. Forståelse af terræn- og kortmodel.
25.B Visualiser en kortmodel
16-18 år

Formål:

At træne løberne i at visualisere en kortmodel over et større område. Øvelsen træner også løberne i avanceret kortforståelse, bomteknik og at være på forkant i orienteringen ved at visualisere en terrænmodel. Endvidere giver øvelsen løberne en forståelse for, hvorledes orienteringskort bliver til som korttegnerens subjektive, illustrative gengivelse af terrænet.

Design og afvikling:

Løberne får hver udleveret et kort, hvor kun start er markeret. Løberne skal følge en markeret rute med poster undervejs, og markere på kortet (for eksempel med en nål), hvor posterne er placeret. Rutens sværhedsgrad bl.a. varieres ved afstanden til tydelige terrængenstande, om retningsskift sker ved terrængenstande eller ej, om ruten går i terræn med god eller dårlig sigt, samt om det er områder med mange hhv. få ensartede terrængenstande. Efter hver post skal ruten passere en tydelig terrængenstand, så løbere, der har mistet kortkontakten, kan læse sig ind på kortet igen.

Ruten bør maksimalt være 2-3 km og være afmærket med flere forskelligfarvede plastikstrimler. Det er bedst at sætte afmærkningen ud startende bagfra, idet man så løbende kan kontrollere, at afmærkning er synlig for løberne ved at se bagud i løbsretningen. Endvidere kan plastikstrimlerne med fordel sættes fast på klemmer, og klemmerne kan være fastgjort til en tøjsnor, som udsætteren kan have rundt om en skulder.

Teknik og fokuspunkter:

Visualisering af kortmodel er primært en ekstra sikkerhed i løbernes orientering, og bruges som en del af en bomteknik. I bestemte terræntyper eller på bestemte typer stræk kan det også være hensigtsmæssigt at gøre brug af den under et orienteringsløb.

Evaluering af øvelsen kan ske ved at lade løberne tegne ruten ind på løbskortet, og herefter sammenholde løbernes rute og postplacering med mønsterkortet. Der hvor løberne opfattelse af ruten hhv. postplacering divergerer fra mønsterkortet, klarlægges årsag i dialog med løberne.

Variationer:

Ud over at have poster på den afmærkede rute, kan der også laves poster, hvor løberen skal stedfæste terrængenstande, der er op til 400 meter fra den afmærkede rute. Denne form for punktorientering indgår som en disciplin i Biathlonorientering, hvor både tid og fejl (en mm = 1 min.) tæller.

Varighed:

25-35 min.

Terræn:

Skov.

Udstyr:

Foliebelagt kort med starttrekant markeret. Mønsterkort med rute og poster markeret. Postskærme samt forskelligfarvede plastikstrimler fastgjort på en klemme og klemmerne fastgjort til en tøjsnor, som udsætteren kan have over skulderen.

TBU-bogen:

s. 193

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s