Ram ledelinjen

O-teknisk træning
14. Basis postudløb
14.A Udløbspunkt ved lineære ledelinjer
11-15 år

Formål

Løberne skal lære at bruge lineære ledelinjer som udløbspunkter. De skal lære, at de ved at forlade posten i den nogenlunde rigtige retning mod ledelinjen, kan ramme den med stor sikkerhed.

Design og afvikling

Lav korte baner (800-2000 meter), hvor der fra hver post med fordel kan laves et udløb igennem terræn mod en ledelinje. På kortet markeres den ledelinje, som der er meningen at løberne skal ramme i udløbet fra posten (på eksemplet her markeret med en stiplet linje). Sørg for at markeringen er tydelig.

Ved introduktion af dette delelement kan man med fordel sørge for at have et godt eksempel tæt på start (post 1 i eksemplet), som man kan gå ud til og holde instruktionen der. Så bliver det tydeligt for løberne, hvad der er meningen de skal gøre.

Teknik og fokuspunkter

Når løberne skal foretage udløbet, skal de først og fremmest retvende kortet og derefter vende kroppen i løbsretningen. Dernæst skal de kigge frem i terrænet mod udløbspunktet ved ledelinjen. Om de kan se udløbspunktet eller ej, så skal de løbe mod det, indtil de rammer ledelinjen.

Den største udfordring for løberne er at få taget den rigtige retning fra posten, og at tro på, at de kan ramme ledelinjen, selvom de ikke kan se den. Man kan dermed med fordel sørge for, at udløbet skal foretages fra poster, der ligger på tydelige ledelinjer, hvor det er nemmere at retvende kortet efter terrænet, end ved poster i terrænet. Når løberne er blevet fortrolige med kompasset, skal de bruge dette til at tage retning i udløbet.

Grundteknikken der trænes her, er egentlig den samme, som løberne skal lære i delelement 10.B, ”Forflytning mellem ledelinjer uden sigt”. Der er dog to afgørende forskelle: 1) Hvor ledelinjeskiftet i 10.B foregår fra en ledelinje til en anden, kan postudløbet godt ske fra en post, der står væk fra en ledelinje, hvilket gør det sværere at tage den rigtige retning. 2) Løberne skal have specifikt fokus på at bruge teknikken i postudløbet, og på at bruge ledelinjen som udløbspunkt. Det forbereder løberne til at arbejde med udløbspunkter i andre sammenhænge senere i deres o-tekniske udvikling.

Varighed

25-30 min.

Terræn

Skov, område med mange ledelinjer. I introduktionen af dette delelement skal det gerne være åben skov med god sigt.

Udstyr

Kompas, når løberne er blevet fortrolige med det.

TBU-bogen

S. 171

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s