Grøn, gul eller rød?

O-teknisk træning
37. Valg af o-teknik og farttilpasning
37.B Farttilpasning
37.C Farttilpasning i sprint
18-21 år

Formål:

At træne løbernes evne til at vurdere, i hvor høj fart de kan løbe på forskellige dele af stræk og forskellige vejvalg.

Design og afvikling

Lav 2-3 korte baner (maks. 2 km.). Løberne skal indtegne vejvalg, inden de løber ud på en bane.

Vejvalget skal indtegnes med hhv. grønne, gule og røde overstregningstuscher, alt efter hvilken del af farttilpasningsmodellen løberen vurderer, at en given del af vejvalget skal ”løses” i. Når løberen mener, at der er behov for præcis positionering, skal der f.eks. tegnes med rød på den givne strækning. Løber man til gengæld mod store opfang, kan løberen angive grøn på denne strækning.

Når løberne har tegnet deres vejvalg, og har angivet brug af farttilpasningsmodellen på dem, skal de løbe banen. Undervejs skal de evaluere, om de ligger i den tiltænkte zone, eller om de enten løber med større sikkerhed (dvs. kan løbe i højere fart), eller med større usikkerhed (dvs. skal løbe i lavere fart). Når de kommer tilbage skal de justere deres valg af farttilpasning, så det passer med det, de oplevede undervejs, inden de begynder på den næste bane.

Farttilpasningsmodellen

Teknik og fokuspunkter

Præsentér farttilpasningsmodellen for løberne, og sørg for at den er printet ud og kan ses, der hvor løberne indtegner vejvalg.

Løbernes egen evaluering af deres valg af farve, er afgørende for, at de lærer noget af øvelsen. Hvis ikke løberne forholder sig kritisk til deres egne valg, så lærer de kun om farttilpasningsmodellen som netop en model, men får ikke overført den til deres egen måde at orientere på.

Variationer

Hvis løberne har svært ved at forholde sig kritisk til deres valg af farttilpasning på øvelsen, kan man evt. lade dem skygge hinanden, hvor skyggens rolle er at holde øje med, hvordan løberen orienterer undervejs, altså hvilken zone af farttilpasningsmodellen løberen er i.

En anden variant kan være, at løberne indtegner vejvalg og farttilpasning for hinanden, så man kommer til at løbe med en andens bud på farttilpasning. Efterfølgende skal løberne evaluere med den, der har indtegnet vejvalget for dem.

Varighed

35-40 min.

Terræn

Skov eller by.

Udstyr

Kort, baner, skærme og grønne, gule og røde overstregningstuscher.

TBU-bogen

S. 214-216

Tak for øvelsen til

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s