Hvordan skal planen gennemføres?

O-teknisk træning
37. Valg af o-teknik og farttilpasning
37.A Valg af o-teknik
17-19 år

Formål

At træne løberen i at vurdere, hvilke o-tekniske færdigheder de skal bruge under gennemførelse af et stræk. Det øves først teoretisk med mulighed for efterfølgende at øve det i praksis. Øvelsen træner desuden løberne i færdighederne 24. Udvidet strækplanlægning og 35.A Forenklingsmetode.

Design og afvikling

Der laves en baner med forskellige realistiske stræk og baneforløb. Brug kort med alle symboler på (ikke manipuleret), så løberne forholder sig konkret til de o-tekniske
udfordringer, de ofte vil møde til stævner. Anvend gerne en bane fra et mesterskab eller stævne.

Øvelsen afvikles ved, at løberne – med udgangspunkt i deres egen strækplanlægningsmetode – planlægger, hvilket vejvalg, de vil tage, og hvordan de vil forenkle det.

I eksemplet herunder angiver farverne grøn, gul og rød løberens vurdering af de o-tekniske udfordringer, som de tre forskellige vejvalg stiller. I eksemplet har løberen valgt lige-på-vejvalget, og har med ringe markeret holdepunkter på dette vejvalg.

Herefter skal løberne skrive ned, hvilken o-teknik de vil anvende under gennemførelse af vejvalget. De skal med andre ord beskrive, hvilke færdigheder de vil anvende på de forskellige dele af strækket.

I den sidste del af øvelsen skal løberne afprøver deres plan og valg af o-teknik i praksis.

Teknik og fokuspunkter

Valg af o-teknik består af en række bevidste valg relateret til de o-tekniske udfordringer, løberne vil møde. Under et orienteringsløb skal løberne hele tiden vurdere, hvilke færdigheder de skal bruge. Ikke to terræner, baner eller stræk er ens og derfor skal den o-teknik og de færdigheder, løberne vælger at bruge, heller ikke være de samme hele tiden.

Det er vigtigt, at der arbejdes grundigt med bevidstgørelse omkring valg af o-teknik. Hvis man som træner spørger løberne, hvordan de orienterede på et stræk, vil de ofte beskrive, hvad planen var, og hvor de løb. Strækplanlægningen har meget fokus i den o-tekniske udvikling, og med god grund, da en god og velovervejet plan er udgangspunktet for at kunne gennemføre et stræk godt og effektivt. Men for faktisk at kunne gennemføre denne plan er det vigtigt, at løberne også lærer at svare på, hvordan de orienterede for at følge planen.

Det er vigtigt at gøre sig klart, at der ofte ikke er noget rigtigt og forkert valg af o-teknik. Løberne har en masse o-tekniske færdigheder, de vil kunne gøre mere eller mindre brug af ved forskellige o-tekniske udfordringer. Hvad der er mest hensigtsmæssigt for den enkelte, handler om løbernes styrker og svagheder i deres o-teknik.

Varighed

50-75 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner, postskærme samt skriveredskaber.

TBU-bogen

S. 214-215.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s