Teoretisk forenkling

O-teknisk træning
35. Forenkling
35.A Forenklingsmetode
17-19 år

Formål

At træne løberne i at udvælge relevante terrængenstande på strækkene til at forenkle orienteringen.

Design og afvikling

Dette er en teoretisk øvelse. Øvelsen starter med en fælles snak om de forskellige dele af forenklingsmetoden (se Teknik og fokuspunkter).

Herefter deles kort ud til løberne. I eksemplet er der anvendt en stafetbane i Bulbjerg fra de militære verdensmesterskaber i 2012.

Løberne skal nu udvælge og markere de terrængenstande, som de kan forenkle deres orientering med. De skal tage udgangspunkt i deres planlægningsmetode til at udvælge deres vejvalg, og herefter skal de bruge forenklingsmetoden. Til højre ses et eksempel på en løsning.

Øvelsen evalueres ved at løberene fælles eller i mindre grupper snakker om, hvilke terrængenstande de har valgt i deres forenkling.

Teknik og fokuspunkter

Løberne skal udvikle en forenklingsmetode, som de kan bruge til at vurdere, hvordan de vil orientere på et givent stræk. Forenklingsmetoden skal få løberne til at orientere efter så få ting, som er tilstrækkeligt for dem til kunne gennemføre vejvalgene sikkert og så effektivt som muligt.

Forenklingsmetoden skal indeholde overvejelser om:

  1. Udløbspunkt
  2. Opfang
  3. Ledelinjer
  4. Holdepunkter
  5. Indløbspunkt

Alle fem dele skal overvejes, men det er ikke sikkert, at der er behov for alle dele af forenklingsmetoden på alle stræk. For eksempel er der ikke behov for et udløbspunkt, hvis der i stedet kan løbet mod et opfang, og på nogen stræk vil det ikke være relevant at følge ledelinjer osv.

Løberne skal kunne forenkle alle stræk, herunder også korte stræk, hvor der ikke er tydelige ledelinjer og opfang. Det vil ofte være på sådanne stræk, at mest tid kan spares, hvis de forenkles med valg af de tydeligste terrængenstande som holdepunkter.

Løbernes forenkling af strækkene skal ske i sammenhæng med strækplanlægningen, men det er ikke et krav, at hele strækket er forenklet inden de forlader posten – det kan også gøres undervejs på strækket forudsat at strækplanlægningen er på plads.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skove med de terræntyper, som løberen har kendskab til.

Udstyr

Kort med baner og tegneredskaber.

TBU-bogen

S. 211-212.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s