O-teknisk træning
2. Basis kortforståelse
2.A Informationskort, symboler og fotografikort
5-7 år
Fysisk og motorisk træning
1. Legende bevægelser
1.B Orienteringsrelaterede lege
5-9 år
Formål
At løberne øver sig i at udtage simpel information fra kortet og bruge denne information til at orientere efter. Efterhånden som øvelsen skrider frem, vil løberne kunne gennemfører banen hurtigere og hurtigere og derved trænes også alsidig bevægelse med acceleration og retningsskift.
Design og afvikling
I denne øvelser løbes der på keglebaner markeret med farvede kegler. Der er to niveau af keglebaner, som kan downloades her:
- Keglebanerne printes og kan evt. lamineres, så de nemt kan bruges igen en anden gang.
- Keglerne opstilles som vist på keglekortet. Der skal være minimum fire meter imellem hver kegle, gerne mere. Der kan med fordel laves flere keglebaner, så flere løbere kan være i gang samtidig.
- Løberne inddeles i par og fordeles på banerne. Hvert par får to ens kort. Der er tre forskellige kort, så hvis parrene får forskellige kort, er det muligt at have tre par (seks løbere) pr. keglebane ad gangen.
- Løber 1 gennemfører banen, imens løber 2 står på sidelinjen og følger med på kortet. Løberne rør kegleposterne og siger “bip”. Alternativt kan der være SI-poster ved keglerne.
- Løberne bytter roller.
- Parrene løber den samme bane så mange gange, de kan nå inden for en tidsramme på fx 5 min. Dvs. de vil kunne løbe banen hurtigere og hurtigere.
- Gentag evt. øvelsen med en ny bane.


Teknik og fokuspunkter
For de yngste løbere er det at bruge informationer fra kortet noget ganske abstrakt. I introduktionen til kortforståelse skal løberne derfor lære at udtage meget simpel information fra kortet og bruge denne information til at orientere efter. Dette kan gøres ved at bruge et informationskort – i denne øvelse et keglekort. Selve orienteringsdelen skal indrettes meget simpelt, så løberne kan holde fokus på at udtage information fra kortet og omsætte det til en handling.
Løberne introduceres i denne øvelse også til banepåtrykket, med fokus på: trekant som start, enkeltringe med tal og streger imellem som poster og dobbeltring som mål.
Variationer
Øvelses kan varieres på et utal af måder, fx ved at udskifte keglerne med kendte børnefigurer, løbe øvelsen som stafet eller flytte øvelsen ind i terrænet.
Øvelsen minder om GO4O-øvelserne, som blandt andet træner færdighed 4. Kortets orientering.
Varighed
10-15 min.
Terræn
Plant, åbent terræn (fx græsplæne, åben lysning eller åben skov).
Udstyr
- Ni eller 20 kegler afhængig af sværhedsgrad + to kegler til start og mål.
- Printede og evt. laminerede keglekort.
- Evt. SI-udstyr.
TBU-bogen
S. 152-153.
Tak for øvelsen til
Fit First (Syddansk Universitet , Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund og Dansk Orienterings-Forbund).