Postindløbsopfang

O-teknisk træning
28. Opfang
28.B Opfang i postindløbet
16-18 år

Formål

 At øve løberne i at identificere opfang i form af ledelinjer og andre tydelige terrængenstande, samt anvende omfanget til effektivt og sikkert at finde frem til indløbspunktet.

Design og afvikling

Der laves en bane, hvor der er en eller flere muligheder for at anvende opfang i postindløbet. Vær opmærksom på, at posten ikke skal kunne ses eller forlænges fra indløbsopfanget, idet det så er færdigheden 23. Forlænge og forstørre poster, som anvendes. Som opfang kan anvendes ledelinjer og andre tydelige terrængenstande, som kan stoppe eller ’fange’ løberne op ved eller i umiddelbar nærheden af indløbspunktet.

Lav progression i øvelsen ved at opfang i starten ligger foran og lidt til siderne for posterne, så løberne er i kontakt med opfanget i postindløbet. Senere kan opfanget være til siden eller bagved posterne, og hvor løberne ikke nødvendigvis skal være i kontakt med opfanget, men derimod skal kunne positionere sig i forhold til det og bruge det aktivt i postindløbet.

Teknik og fokuspunkter

Opfang kan også bruges i postindløbet og både ledelinjer og andre tydelige terrængenstande vil kunne bruges til formålet. Opfanget skal være så tydelig, at det ikke kan overses, når løberen rammer det, og det skal være udbredt over et større område, så løberne ikke skal ramme det præcist (i modsætning til et holdepunkt, som ofte kræver nøjagtig orientering for at ramme, men som til gengæld er et bestemt punkt, som kan stedfæstes nøjagtigt på kortet). Indløbsopfang ligger sjældent foran posterne, men mere normalt til siderne og bag posten. Hvis de ligger til siden af posten vil løberen ofte med fordel kunne løbe direkte mod opfanget, og når opfanget rammes følge det frem til indløbspunktet. Hvis indløbsopfanget ligger bag posten vil løberne kunne anvende store og tydelige terrængenstande i terræn med god sigt, til at positionere sig ind til indløbspunktet.

Øvelsen evalueres ved at løberne på udvalgte poster gennemgår, hvilke indløbsopfang, de har anvendt, og deres erfaringerne hermed.      

Variationer

Øvelsen kan kombineres med øvelsen Bliver du fanget op?, som træner løberne i 28.A Opfang på strækket, idet indløbsopfanget indgår som den sidste mulighed for at anvende opfang på delstrækkene.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 197.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

2 kommentarer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s