Hvilket vejvalg er hurtigst

O-teknisk træning
24. Udvidet strækplanlægning
24.B. Overvejelser ved udvælgelse af vejvalg.
15-17 år

Formål

At træne løberne i at udvælge de hurtigste og bedste vejvalg.

Design og afvikling

Der forberedes en del stræk, hvor løberne skal udvælge vejvalg på hvert stræk. Det er vigtigt, at det er stræk, hvor der er et facit på, hvad det bedste vejvalg er, og at det i introduktionen gerne skal kunne begrundes via de objektive parametre for udvælgelse af vejvalg (se under teknik). Gør for eksempel brug af O-track fra større danske løb, hvor der har været en bred deltagelse på banen (eksempelvis DM). Der kan også findes eksempler på www.livelox.com, www.tulospalvelu.fi/gps/ og www.worldofo.com/. På worldofo.com er der mange eksempler at hente inkl. analyse af strækkene med nøjagtige stræktider, samt mulighed for at løberne selv kan tegne deres vejvalg ind.

Ved introduktionen bør løberne gives god tid til at vurdere mulighederne og gerne via en metodisk anvendelse af de objektive parametre for udvælgelse af vejvalg og primært i dansk terræn. Senere kan tempo sættes op og anvendelse af løb fra udenlandske stævner medinddrages.

Eksemplet på et stræk er fra JWOC 2019 i Velling-Snabegaard og analysen heraf kan ses på linket: http://news.worldofo.com/2019/12/09/route-to-christmas-day-9-2019/.

Øvelsen afvikles ved at løberne får ét kortudsnit ad gangen med et stræk, og de skal så finde det hurtigste og bedste vejvalg. Vejvalget tegnes ind, og når alle er færdige, så præsentere løberne hvert deres valg, idet de begrunder det med et eller flere af de objektive parametre. Til sidste vises et kort med de forskellige principielle vejvalgsmuligheder og facit med hensyn til det hurtigste vejvalg og evt. med tidsforskelle på flere af vejvalgsmulighederne. Øvelsen kan med fordel gennemføres indendørs, så man kan præsentere og gennemgå strækkene på en storskærm eller lærred.

Teknik og fokuspunkter

At kunne udvælge de hurtigste og bedste vejvalg er en helt afgørende o-teknisk færdighed. Længere og komplicerede stræk vil ofte indeholde flere vejvalgsmuligheder, og det kan være svært at vurdere, hvad der er bedst. Der er et antal objektive parametre, som løberne kan bruge på alle stræk, til at vurdere et muligt vejvalg i forhold til andre vejvalg:

  • Vejvalgets længde.
  • Vejvalgets underlag og fremkommelighed (vej, sti, græs, åben skov, tæt skov, undervegetation, stenet grund).
  • Vejvalgets kupering (højdemeter stigning/fald) og type kupering (jævn stigning versus stejl skrænt).
  • Vejvalgets sværhedsgrad og hvor sikkert det kan gennemføres (ledelinjer og holdepunkter undervejs).
  • Vejvalgets sværhedsgrad og sikkerhed i forhold til postindløbet (mulige indløbspunkter).

Variationer

Når løberne er rutineret i at udvælge vejvalg, så kan træningen videreføres med øvelse Vejvalgspointløb, hvor løberne skal udvælge vejvalg, samtidig med at de løber på en kort rundstrækning i terrænet, og hvor både antal rigtige vejvalg og runder giver point.

Varighed

25-35 min.

Udstyr

Flere kortudsnit med vejvalgsstræk samt ’facitliste’ visende hurtigste vejvalg.

TBU-bogen

S. 189-190.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s