Vejvalgsvælgeren

O-teknisk træning
15. Basis strækplanlægning
15.A Identificere stræk med flere vejvalg
11-13 år

O-teknisk træning
15. Basis strækplanlægning
15.C Identificere vejvalg i sprint
13-15 år

Formål

At løberne bliver opmærksom på, at stræk kan indeholde flere vejvalg, og at hver enkelt vejvalg stiller krav til brug af forskellige færdigheder.

Design og afvikling

Læg en bane med et lige antal stræk, hvor der er mindst to (og gerne flere) vejvalg per stræk.

Inddel løberne i makkerpar, hvor de to løbere er på nogenlunde samme niveau. Løberne skal nu løbe en bane, hvor de ved hver post skiftes til at vælge vejvalg til næste post.

Løber 1 får 10 sekunder til at vælge sit vejvalg, og fortæller det derefter til sin makker. Herefter vælger løber 2 sit vejvalg. Makkerparret løber afsted på hver sit vejvalg, og den hurtigste på strækket får ét point. På næste stræk bytter makkerparret rundt, så løber 2 vælger vejvalg først, osv. Når hele banen er gennemfør, er vinderen den løbere, der har fået flest point i alt.

Hvis løberne ikke er lige hurtige, kan man vælge at give den ene løber et forspring på nogle sekunder ved hver post.

Teknik og fokuspunkter

I denne øvelse er det vigtigt at løberen bliver opmærksom på, at stræk kan indeholde flere vejvalg, og at hver enkelt vejvalg stiller krav til brug af forskellige færdigheder. Løberen kan fx overveje: Hvordan er gennemløbeligheden af terrænet på de forskellige vejvalg? Hvor tydelige er ledelinjer og indløbspunkter på de forskellige vejvalg? Hvilket vejvalg er kortest? På hvilket vejvalg er der størst risiko for fejl? Det er vejvalgsforskelle som disse, løberen i første omgang skal lære at se.

Variationer

At identificere vejvalg på forskellige stræk, og vurdere hvilke o-tekniske krav de forskellige vejvalg stiller, er oplagt at træne teoretisk.

Inden løberne sende afsted på træningen, kan man lade dem indtegne de forskellige mulige vejvalg på et kort (fx printet i A3-format i målestok 1:5.000). De markerer derefter det vejvalg, de mener er bedst. Derefter forklarer løberne for deres makkere, hvad de har valgt og hvorfor. Gå rundt til makkerparrene og følg op undervejs.

Se også øvelserne To vejvalg og Flere vejvalg?.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

Evt. rød tusch til indtegning af vejvalg og kort i A3-format (1:5.000) til teoretisk øvelse.

TBU-bogen

S. 171-172.

Tak for øvelsen til

Morten Hass, Sorø OK.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s