Stifræs

O-teknisk træning
2. Basis kortforståelse
2.B Skitsekort/sprintkort og park og skoleområder
6-8 år

O-teknisk træning
4. Kortets orientering
4.B Vende kroppen i løbsretningen
6-9 år

O-teknisk træning
5. Lineære ledelinjer
5.A Stier som ledelinjer
6-11 år

Formål

At løberne øver at bruge stier som ledelinjer.

Design og afvikling

Forbered et antal baner langs stibilledet. Gør strækstregerne på kortet stiplede, for at vise at banen er snitzlet. Dette gøres i Condes ved at dobbeltklikke på strækstregen og vælge Følg afmærkning på dette stræk. Banerne skal have en længde på ca. 500-700 m. med varierende postantal. Strækkene lægges på stier, og der skal være mange poster med kort afstand i mellem. Brug gerne stier i varierende størrelse. Banen snitzles, så det er nemt for løberne at finde rundt i langs stierne. 

Teknik og fokuspunkter

Når løberne har lært symboler og farver at kende og har en forståelse for at anvende simpel information fra kortet til at orientere efter, kan skitsekort introduceres. Et skitsekort er en forenklet udgave af et skovkort, primært med stier og veje, men efterhånden som løberne bliver mere erfarne, også med andre tydelige terrængenstande (søer, bygninger, åbne områder) og flere lineære ledelinjer (grøfter, hegn m.m.). Et skitsekort kan laves elektronisk ved at fjerne alle andre symboler fra kortet (kræver en OCAD-fil), eller evt. ved at tegne kortet selv.

I denne øvelse vil løberne komme lidt længere væk i skoven og ud af syne for træneren. Løberne er fortsat helt nye i at bevæge sig alene i skoven, så det kan være hensigtsmæssigt med tryghedsskygning eller evt. zoneskygning. Særligt i starten vil det være hensigtsmæssigt at bruges snitzling til at vise løberne i den rigtige retning mod næste post. Efterhånden skal løberne lære at følge ledelinjen i den rigtige retning uden hjælp fra snitzling.

Stierne er de mest velegnede lineære ledelinjer at starte med at introducere, da de fleste stier er tydelige i terrænet og nemme at færdes på. Lige så snart løberne føler sig trygge ved at bevæge sig på stier, og kan anvende dem som ledelinjer, skal andre lineære ledelinjer introduceres, som beskrevet i 5.B Andre lineære ledelinjer.

Variationer

Man kan lave baner med delvis snitzling. Snitzlingen startes ud fra posterne for at angive, hvilken sti der skal følges mod næste post.  

Varighed

30 min.

Terræn

Terræn med mange stier og god sigt.

Udstyr

  • Skitsekort med stier og få, men tydelige terrængenstande
  • 10-15 EKT-poster
  • Snitzling til markering af baner

TBU-bogen

S. 153 og 156.

Tak for øvelsen til

Kenneth Skaug, Beder-Malling Idrætsforening.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s