Rundtosseløb

O-teknisk træning
4. Kortets orientering
4.B Vende kortet i løbsretningen
7-9 år

Formål

At løberne øver at retvende kortet og orientere strækket under bevægelse.

Design og afvikling

Et område med en omkreds på ca. 200 m markeres med snitzling. Der skal være sigt fra hele omkredsen til midten af området. Der placeres en række poster med varierende afstand på 10-50 m rundt langs snitzlingen. Børnene skal nu bevæge sig rundt langs den snitzlede banen og retvende kortet undervejs.

På første runde skal der ikke opsøges nogen poster undervejs, og fokus er på at retvende kortet efter det snitzlede område. På anden runde opsøger børnene alle poster, og fokus flytter gradvist over på at orientere kortet, så strækket er orienteret korrekt. På de efterfølgende runder opsøger børnene udvalgte poster med varierende afstand og antal. Fokus er nu på både at retvende kortet og orientere strækket korrekt samt at opsøge de rigtige poster.

Teknik og fokuspunkter

At kunne retvende kortet efter terrænet og vende kroppen i løbretningen er grundlæggende dele af den o-tekniske udvikling. Når løberen har lært at retvende kortet efter terrænet, består næste delelement i, at løberen skal vende sig i løbsretningen. Løberen skal på det tidspunkt have trænet delelement 3.B Holde kortet foran sig i én hånd, så korthåndteringen bliver en integreret del af at vende kroppen i løbsretningen.

At vende sig i løbsretningen betyder, at løberne først holder kortet retvendt foran kroppen. Herefter vender løberne sig omkring kortet (som fortsat holdes retvendt), så posten, de er ved, vender ”ind i maven”, og strækstregen til næste post peger fremad. På den måde ved løberne, hvilken retning de skal løbe i for at komme til næste post.

Variationer

Kan udføres rundt om en sø – i kanten af et åbent område eller et andet tydeligt afgrænset område, hvorved snitslingen kan udelades.

Varighed

15 min.

Terræn

Område med god sigt. Kan med fordel udføres rundt om en lille sø, et mindre åbent område eller lignende.

Udstyr

  • Snitzling til at markere en rute på ca. 200 m
  • 10-15 poster
  • 3-4 baneforløb

TBU-bogen

S. 155

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s