Husk postcirklen

O-teknisk træning
20. Udvidet postindløb
20.B Visualisering af postcirklen
14-16 år

O-teknisk træning
20. Udvidet postindløb
20.D Postindløb i sprint
16-18 år

Formål

At træne løberne i visualisering af postcirklen som en del af postindløbsteknikken, idet øvelsen også træner løberne i flere af de øvrige elementer i postindløbsteknikken. Øvelsen træner ikke løberne i valg af indløbspunkt, idet indløbspunkt til posterne er angivet på løbskortet.

Design og afvikling

Der laves en bane, hvor der varieres med om posterne hurtigt kan ses fra indløbspunktet, eller om der skal holdes en nøjagtigt retning og tæt kortkontakt ind til posten. Banen kan med fordel være med korte stræk og mange poster, idet øvelsens formål derved kan trænes mere effektivt. Kortbilledet i postcirklerne maskeres, og indholdet i postcirklerne flyttes ud til siderne af kortet – se eksemplet.

Dette kan i Condes gøres således:

  • Den færdige bane maskeres, postcirklerne udskæres, og banen eksporteres som en bitmap-fil (vælg opløsning på mindst 300 dpi). Bitmap-filen åbnes herefter i for eksempel programmet Paint, og de forskellige postcirkler flyttes til hver sin billedfil via ’cut and paste’.
  • I Condes fjernes nu maskeringen, og postcirklerne dækkes i stedet til ved omhyggeligt at tilføje et maskeringsområde i en af postcirklernes kant. Maskeringen kopieres herefter og flyttes til de dækker de resterende postcirkler.
  • Indløbspunkter markeres med en lille violet cirkel (kan laves ved at oprette ny tekst i form af et “O” i Ariel font 14).
  • Billedfilerne med postcirklerne indsættes i kanten af kortet ved at tilføje nye grafikobjekter, og de nummereres ved at tallet tilføjes som tekst (i eksemplet er anvendt Ariel Rounded font 20), og endelig tilføjes maskering af det område, hvor postcirkler og nummeringen er, for at gøre det læsbart.
  • Til sidst klipper man i delstrækstreges, så de ikke dækker over indløbspunkter med mere og flytter postnumre, så de ikke dække noget, som løberne skal bruge.

Inden øvelsen påbegyndes kan den teoretiske øvelse Postcirkelfortælling med fordel gennemføres. Under afviklingen skal løberne, inden indløbspunktet er nået, have visualiseret den flyttede postcirkel og tilhørende postdefinition og herefter finde posten, udelukkende ved at se på kortet med den maskerede postcirkel. Løberne instrueres derudover i, at de skal folde billederne med de flyttede postcirklerne ud af syne, senest når de forlader indløbspunktet.

Teknik og fokuspunkter

Løberne har tidligere lært at postindløbsteknikken omfatter syv dele: 1) Indløbspunkt, 2) Visualisering, 3) Postnummer og -definition, 4) Retning, 5) Tæt kortkontakt, 6) Løft blikket og 7) Temposkift.

Inden løberen påbegynder et postindløb, skal de danne sig et mentalt billede af, hvordan terrænet ser ud inde i postcirklen – og ved den terrængenstand, posten er placeret ved. På den måde kan de forberede sig på, hvilke krav den enkelte post stiller til brug af de forskellige dele af postindløbsteknikken. Visualiseringen foregår ved, at løberen først ser kort på postcirklen for at danne sig et overblik, og herefter tjekkes postnummer og postdefinition – og til sidst ser løberen igen på postcirklen, og danner sig et tydeligt og detaljeret billede. I starten kan det være nødvendigt for løberne at stoppe op i indløbspunktet og visualisere postcirklen, hvis dette ikke er gjort undervejs til indløbspunktet.

Øvelsen evalueres primært via den feedback løberen får ved at ramme posten hhv. ved at finde udløbspunktet uden behov for at kigge på kortbilledet i den flyttede postcirkel. Endvidere er øvelsen velegnet til zoneskygning, hvor skyggen holder skarpt øje med om løberen ser på kortet og hvilke øvrige dele af postindløbsteknikken, der anvendes.   

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov eller sprintområde med varierende sigt og detaljeringsgrad.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

s. 183.184.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s