Sprintkorridor

O-teknisk træning
19. Udvidet afstandsforståelse
19.C Bedømme afstand i sprint
13-17 år

O-teknisk træning
27. Brug af holdepunkter
27.B Orientering mellem holdepunkter i sprint
16-18 år

Formål

Øvelsen træner løberne i at orientere fra holdepunkt til holdepunkt, idet de ved passage af et holdepunkt foretager retningsskift, løfter blikket og ser frem mod næste holdepunkt (retningsskift). Øvelsen giver også træning i at identificere gode holdepunkter på kortet.

Design og afvikling

Banen laves som en korridor, hvor løberne kan se tilstrækkeligt med terrængenstande (holdepunkter) til at de kan finde frem til posterne uden at komme ud af korridoren. Der kan for eksempel tages udgangspunkt i en svær sprintbane, hvor der laves en linje, der følger et af de mulige vejvalg mellem poster – gerne vejvalg med mange retningsskift (holdepunkter), idet dette gør øvelsen mere udfordrende og effektiv.

Bemærk at formålet med korridoren er at fjerne løbernes mulighed for at tage enkle og ukomplicerede vejvalg, hvorfor korridorer med fordel kan anvendes, når terrænet ikke indbyder til komplicerede stræk med mange retningsskift. 

Herefter foretages maskering af hele kortet, og der tilføjes udskæring af en korridor omkring de ønskede vejvalg med netop tilstrækkeligt med terrængenstande (holdepunkter) til at løberne kan følge ruten i korridoren. 

Holdepunkter i sprint er typisk dele af en bygning f.eks.et hushjørne, hvor veje og stier løber sammen, samt hjørner, ender og sammenløb af mure, hegn og hække med mere. Kan introduceres med en korridor med få retningsskift og tydelige holdepunkter, og gøres efterfølgende mere udfordrende med mange retningsskift. Baneforløb med poster bør være markeret på kortet, og postskærme være udsat.

Under afviklingen skal løberne orientere sig frem til posterne under anvendelse af færrest muligt antal holdepunkter, idet de skal holde sig inde i korridoren.

Teknik og fokuspunkter

Løberne har tidligere lært at holdepunkter i sprint ofte er de steder, hvor der skal laves retningsskifte på et vejvalg, samt at holdepunkterne i sprint – i modsætning til skovorientering – næsten altid skal passeres og ikke kun ses på afstand. Løberne skal fortsat bruge holdepunkter på svære baner, men der skal nu arbejdes med at gøre det mere effektivt, bl.a. ved at vælge færrest mulige holdepunkter og have fokus på at løfte blikket ved passage af et holdepunkt, og se frem mod næste holdepunkt.

Variationer

Øvelsens formål kan også øves med øvelserne sprintlinje og frimærkesprint, som er to separat beskrevne øvelser.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Byområde med sprintkort.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

s. 181. og s. 196.

1 kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s