Er du på forkant

O-teknisk træning
33. Forkant i orienteringen
33.A Forkant vs. bagkant i orienteringen
16-18 år

Formål

At træne løbernes opmærksomhed på, om de er på forkant eller bagkant, samt når de er på bagkant, at øve løberne i hvordan de kommer på forkant igen.

Design og afvikling

Der laves en normal orienteringsbane i krævende terræn og gerne med en god blanding af komplicerede mellemlange stræk og korte stræk, hvor løberne skal have fuld kortkontakt. Endvidere gerne stræk, hvor det har konsekvens, hvis løberne er på bagkant, når strækkes påbegyndes – f.eks. ved at der anvendes et forkert udløbspunkt.

Banen kan gøres sværere ved for eksempel at fjerne det sorte plan, så løberne er tvunget til at anvende mange holdepunkter og ikke kan forenkle orienteringen ved for eksempel at følge ledelinjer eller bruge dem som opfang.

Afviklingen sker ved at løberne stiller deres ur til at bippe hver andet minut (eller hver gang, der er løbet 300 meter) – Når uret bipper skal de vurdere, om de er på forkant eller ej, og hvis de ikke er, så skal de komme tilbage på forkant. 

Instruer løberne om at stoppe op uden at se på kortet, når uret bipper, og herefter fortælle højt, hvad det næste er, de skal se. Hvis løberne – når uret bipper – er i indløbet ved en post eller lige har forladt den, så skal de fokusere på, om de har styr på strækplanlægningen herunder udløbspunkt.

Teknik og fokuspunkter

Løberne er på forkant, når de har en plan og ved, hvad det næste, de skal se, er. Løberne er på bagkant, når de f.eks. løber en kompasretning uden at vide, hvad de skal se, eller hvad der evt. skal stoppe dem. Løberne skal generelt stræbe efter at være på forkant i deres orientering. Når løberne er kommet på bagkant eller når orienteringen og terrænet stiller så store krav til præcis positionering, at de ikke kan planlægge næste stræk, så vil det være hensigtsmæssigt at stoppe op, og bruge den nødvendige tid på igen at komme på forkant. Øvelsen evalueres ved at løberne gennemgår deres løb med fokus på de tidspunkter, de var på bagkant. 

Variationer

Kan også gennemføres som en øvelse, hvor løberne løber sammen to og to. Den ene løber følger efter den anden løber, og efter ca. 2 min. stopper den bagerste løb den forreste løber, og den forreste løber skal så – uden at se på kortet – fortælle den bagerste løber, hvad det næste er, de skal se – og efterfølgende udpeger løberen sin position på makkerens kort. Makkeren overtager nu orienteringen osv.

Varighed

25-35 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 205.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s