Kort-lang

O-teknisk træning
33. Forkant i orienteringen
33.B Hvor og hvor meget på forkant?
33.C Forkant i sprint
17-20 år

O-teknisk træning
40. Avanceret strækplanlægning
40.C Langstræk
21-23 år

Formål

At træne løbernes evne i at være på forkant i orienteringen.

Design og afvikling

Der laves en bane med først to-tre korte stræk, efterfulgt af et langt kompliceret vejvalgsstræk, som løberne skal prøve at nå at planlægge undervejs på de korte stræk. Da vejvalgsstræk i skovorientering ofte benyttes på langdistance, hvor der for junior- og seniorløbere anvendes målestoksforhold 1:15.000, skal dette målestoksforhold også bruges nogle gange ved træning af denne øvelse.

Teknik og fokuspunkter

Selvom løberne skal stræbe efter at være på forkant i deres orientering, så skal de også lære at vurdere, hvor meget de kan være på forkant. Hvis løberen fokuserer for meget på at være på forkant, så fjernes opmærksomheden fra det, de er i gang med, og dermed risikerer de at lave fejl.  

At være på forkant er en balancegang, specielt hvis det skal gøres uden at stoppe op, hvilket er mest effektivt og tidsbesparende. Løberne skal derfor være gode til at se de steder på et stræk, hvor de har mulighed for at ekstra meget på kortet for at planlægge frem, uden at løbsfarten går specielt meget ned. Det er som regel, når de løber på en sti, følger en anden tydelig ledelinje eller kan se deres holdepunkt længere fremme i let fremkommelig skov. Korte stræk og længere vejvalgsstræk i et terræn med tæt bevoksning og, mange detaljer og få ledelinjer vil udfordre løbernes mulighed for at være meget på forkant.

Varighed

60-75 min.

Terræn

Skov.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 205-206 + s. 221-222

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK.

1 kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s