Hvad holder du mest af

O-teknisk træning
12. Forståelse af holdepunkter
12.D Udvælgelse af holdepunkter
14-16 år

Formål

At træne løberne i at foretage en terrænspecifik udvælgelse af hensigtsmæssige terrængenstande, som skal bruges som holdepunkter.

Design og afvikling

Der laves en bane, hvis baneforløb går i forskellige terræntyper. Banen designes, så orienteringen primært kan baseres på anvendelse af holdepunkter.

I eksemplet på en bane i Nørlund Plantage er baneforløbet lagt i tre forskellige terræntyper, idet løberne fra start til post 11 vil holde mest af lysninger og utydelige kurvedetaljer, fra post 11 – 16 vil holde mest af moser, tætheder og enligstående træer og fra post 16 – mål vil holde mest af tætheder og kurvedetaljer.

Inden afviklingen instrueres løberne om, at de skal være opmærksomme på, hvad der er bedst egnet som holdepunkter, og om der sker ændringer hertil på banen.

Teknik og fokuspunkter

Der er fra terræntype til terræntype forskelle i, hvilke terrængenstande der egner sig bedst som holdepunkter. I kuperede terræner vil kurvedetaljer ofte være de oplagte holdepunkter, mens det i mere flade områder vil være for eksempel grøfter, moser, tætheder eller lysninger. I områder med mange ensartede terrængenstande, for eksempel mange små kurvedetaljer, mange stier og spor eller mange grøfter, vil det derimod kunne være vanskeligt at anvende disse terrængenstande som holdepunkter, da det kan være svært at skelne mellem terrængenstande. Hvis der i det samme område også er enkelte, men tydelige tætheder og lysninger, så vil de sandsynligvis være bedre egnede som holdepunkter. Løberne skal derfor kunne lave en terrænspecifik udvælgelse af de terrængenstande, der er velegnede som holdepunkter i en given terræntype. Evalueringen sker ved, at løberne udpeger de forskellige terræntyper på baneforløbet, og for hver terræntype fortæller, hvilke terrængenstande løberen holdt mest af.

Varighed

35-45 min.

Terræn

Skove med forskellige terræntyper.

Udstyr

Kort med baner og postskærme.

TBU-bogen

S. 168-169.

Tak for øvelsen til

Jess Rasmussen, Viborg OK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s