O-teknisk træning
4. Kortets orientering
4.B Vende kroppen i løbsretning
7-9 år
Formål
At løberne øver at følge med på kortet og orientere kortet i løbsretningen.

Design og afvikling
På en snitslet rute på 200-300 m opsættes der 10-15 tydelige markeringer af forskellig slags: kegler, bolde, dunke, poster m.m. Det er vigtigt, at der er god sigt mellem markeringerne, så man kan se fra den ene til den anden. Hjælperne placeres med jævne mellemrum ved markeringsgenstandene. Ved hver post skal børnene orientere sig selv og kortet så de kigger mod næste post og vender kortet så det er orienteret korrekt, samtidig skal de markere på kortet hvortil de er nået på banen. Hjælpernes opgave er at justere og følge op på børnenes orientering af kortet og deres markeringer af, hvor de er nået til.
Teknik og fokuspunkter
At kunne retvende kortet efter terrænet og vende kroppen i løbretningen er grundlæggende dele af den o-tekniske udvikling. Når løberen har lært at retvende kortet efter terrænet, består næste delelement i, at løberen skal vende sig i løbsretningen. Løberen skal på det tidspunkt have trænet delelement 3.B Holde kortet foran sig i én hånd, så korthåndteringen bliver en integreret del af at vende kroppen i løbsretningen.
At vende sig i løbsretningen betyder, at løberne først holder kortet retvendt foran kroppen. Herefter vender løberne sig omkring kortet (som fortsat holdes retvendt), så posten, de er ved, vender ”ind i maven”, og strækstregen til næste post peger fremad. På den måde ved løberne, hvilken retning de skal løbe i for at komme til næste post.
Variationer
Øvelsen kan varieres med baner der ikke følger snitzling, fx som stjerneløb til hjælper-poster.

Varighed
15 min.
Terræn
Område med god sigt, fx åbent område i skoven eller sportsplads.
Udstyr
- Markeringsgenstande til 10-15 poster (4-5 forskellige typer).
- 4-5 hjælpere – gerne forældre.
TBU-bogen
S. 155.