Farveleg

O-teknisk træning
4. Kortets orientering
4.A Retvende kortet efter terrænet
6-8 år

Formål

At løberne øver at retvende kortet efter det de kan se i terrænet.

Design og afvikling

På et masterkort markeres 5-6 farver i et cirkulært mønster. På et begrænset træningsområde på ca. 20×20 m. markeres de tilsvarende farver med farvet karton eller lignende. Hjælperne placerer sig med god afstand, og kortene fordeles mellem dem.

Børnene løber over til en hjælper og får ved udleveret kort (se eksempel). Kortet skal nu retvendes efter farverne, som løberne kan se på kortet og i terrænet. Herefter bevæger de sig til næste hjælper, hvor de får et nyt kort, om skal retvendes.

Teknik og fokuspunkter

At kunne retvende kortet efter terrænet er grundlæggende i løbernes o-tekniske udvikling. Denne færdighed kobler forståelsen af kortet og terrænet endnu bedre sammen, end ved “bare” at kunne forstå og genkende forskellige kortsymboler i terrænet. For at holde fokus på, at orientere kortet efter terrænet introduceres kompasset først noget senere i den o-tekniske udvikling (ved 11-års alderen). Øvelse i at retvende kortet efter terrænet forudsætter at løberen er blevet introduceret til 3.A Holde kortet vandret.

Variationer

Øvelsen kan varieres i sværhedsgrad ved at anvende symboler i stedet for farver, fx stier, grøfter, åbne områder, sten og bygninger. Øvelsen kan også varieres med antallet af symboler/farver. 

Varighed

10 min.

Terræn

Område med god sigt, fx åbent område i skoven eller sportsplads.

Udstyr

Kort med farver/symboler, som løberne kan retvende kortet efter. Samt farvet karton eller lignende (som variation store billeder med symboler) til at placere i terrænet.

TBU-bogen

S. 155.

Tak for øvelsen til

Kenneth Skaug, Beder-Malling Idrætsforening.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s